xcounter
#

Тайвань попередив Китай пусками нової крилатої ракети на дальність 1500 км

Острівна республіка демонструє здатність до відсічі агресії "материкового" Китаю
Острівна республіка демонструє здатність до відсічі агресії "материкового" Китаю
2340

Можливість атакувати китайські авіабази та зірвати заплановані вильоти у потенційномуу конфлікті з КНР має підвищити здатність Тайваню захищати себе.​ Задля цього створена система з ракетою "Юнь Фенг" (Хмарний пік).

Тайвань 18 листопада 2021 провів пуски модернізованої надзвукової крилатої ракети Yun Feng/Cloud Peak з дальністю враження цілей до 1500 км. Крилата ракета розроблена Національним інститутом науки та техніки Чун-Шаню (NCSIST). NCSIST також працює над подальшою модернізацією ракет Cloud Peak, щоб збільшити ефективну дальність дії приблизно до 2000 км.

Cloud Peak
Ракетна система Cloud Peak розробляється з метою надати армії Тайваню можливість вражати Пекін або військові цілі НВАК на півдні Китаю

Ракета середньої дальності "Юнь Фенг" (Хмарний пік) розробляється з 1990-х років. Повідомлення про розробку ракети Юнь Фен як системи наступальної зброї вперше з'явилися у 2012 році. Також повідомлялось, що проєкт розроблено за допомогою "невідомої європейської країни". Було проведено низку випробувань цієї ракети, попередні проходили у квітні 2020 року.

Читайте також: Протикорабельний комплекс "Нептун": що варто знати про нову українську зброю
Cloud Peak
Повідомлялось, що проєкт розроблено за допомогою "невідомої європейської країни"

Ракетна система розробляється з метою надати армії Тайваню можливість вражати Пекін або військові цілі НВАК на півдні Китаю. Yun Feng має різні типи бойових частин і має застосовуватись для знищення таких стратегічних цілей як аеропорти, гавані та командні центри у внутрішньому Китаї, і є ключовою частиною асиметричного військового плану Тайваню щодо підриву бойових можливостей Китаю.

Раніше міноборони Тайваню за підсумками навчань та симуляторів бойових дій дійшло висновку, що будь-які стаціонарні ракетні установки на Тайвані стануть першими цілями для китайських бомбардувальних кампаній.

Мобільні ракетні системи з ракетами Cloud Peak будуть розгорнуті у горах на центральному Тайвані для знищення військових цілей, включаючи аеропорти та ракетні бази вздовж південно-східного узбережжя Китаю у разі нападу останнього.

У 2020 році були повідомлення, що промисловість Тайваню виготовляє 20 ракет Cloud Peak та 10 мобільних систем пускових платформ.

Cloud Peak
Універсальная автомобільна платформа, яка також застосована і під ракетну систему Cloud Peak

Мобільні стартові платформи встановлюються на 10-колісні вантажівки, спеціально розроблені для важких військових вантажів. За оцінками, зараз в експлуатації на Тайвані перебуває понад 200 таких "ракетних" вантажівок.

У своєму останньому звіті про оборону, опублікованому 9 листопада, міністерство національної оборони Тайваню перерахувало шість основних військових можливостей Народно-визвольної армії Китаю, які становлять критичну загрозу для безпеки.

Cloud Peak
Тайвань повністю перекривається ракетною зброєю КНР

У документі йдеться, що всі балістичні ракети НВАК, крилаті ракети мають дальність дії, яка досягає або повністю перекриває територію Тайваню.

Ці ракети, поряд з іншою зброєю військово-морських сил і військово-повітряних сил, будуть спрямовані на політичні, економічні та військові "високоцінні цілі" Тайваню.

Читайте також: "РФ та Китай доволі чітко розуміють, як використовувати гіперзвук": у США незадоволені розвитком цієї зброї