xcounter
#

Росіяни перетворили БМП-3 на "літаючий танк", і вже втратили 10% таких машин

52971
Рашистська БМД-4М, ілюстративне фото довоєнних часів
Рашистська БМД-4М, ілюстративне фото довоєнних часів

Чи є в сучасній війні місце для бойових машин, що мають характеристики близькі до легких танків

Нещодавно бійці 24-ої механізованої бригади ЗСУ взяли як трофей рашистську бойову машину десанту БМД-4М. Усього на даний момент, за підрахунками аналітиків порталу Oryx, окупанти втратили уже понад 40 машин типу БМД-4М. І це при тому, що всього до 2022 року РФ виробила лише трохи більше 350 одиниць БМД-4М.

Є привід поговорити про характеристики цієї бойової машини, тут будемо опиратись на відповідну публікацію порталу АрміяInform.

Читайте також: Чому рашисти в боях проти ЗСУ поспішають кидати свої "братські могили піхоти" (аналіз)
Інфографіка АрміяInform, що розкриває характеристики російської БМД-4М

Загалом характеристики цієї бойової машини можна описати так – росіяни намагались перетворити свою БМП-3 на "літаючий танк", і це у них вийшло невдало. "Літаючий танк" - це тут тролінг, бо скажімо на борт Ил-76 можна взяти лише одну таку БМД, що має бойову масу 14 тон.

Рашисти прямо в своїх відкритих джерелах пишуть, що розробляли свою БМД-4М з навмисною уніфікацією по вузлам з БМП. Логічно, що БМД-4М має споріднене з БМП-3 озброєння – гармата калібру 100 мм з боєзапасом в 34 постріли та 4 керовані ракети, автоматична гармата калібру 30 мм з боєзапасом в 500 пострілів, та кулемет ПКТМ із боєзапасом в 2000 пострілів.

БМД-4М, що стала трофеєм ЗСУ, фото - прес-служба 24-ої бригади

Щоб ефективно застосовувати своє озброєння, БМД-4М оснащена сучасним комплексом управління вогнем (і бували випадки, коли в таких машинах знаходили матриці від французької фірми Thales).

Така апаратура в себе включає стабілізатор озброєння та балістичний обчислювач, лазерні далекоміри, тепловізійний приціл з автоматом супроводу цілі та панорамний тепловізійний приціл командира. Є навіть опція, що командир може вести вогонь замість навідника.

Рашистські БМД-4М, ілюстративне фото довоєнних часів

З іншої сторони, орки занадто "полегшили" свою БМД-4М відносно «прототипної» БМП-3, що має бойову масу 18 тонн та ще +4 тонни у випадку встановлення додаткового захисту.

Броня БМД-4М – протикульова, виготовляється з алюмінієвого бронесплаву, є додаткові вставки з керамічної та сталевої броні на різних частинах корпусу. Але як неоднократно бачили з фото у відкритому доступі, після влучання в БМД-4М буквально будь-чого цю бойову машину рашистів буквально "розматувало", алюмінієва "аналогов нет" броня не рятувала ніяк.

Конкретно в цьому випадку орки з екіпажу цієї БМД-4М вирішили вбитися самі, але "зберегти" бойову машину для ЗСУ

Окрім всього іншого, приклад з невдачами та недоліками російської БМД-4М ставить перед нами наступне питання – а чи є в сучасній війні місце для бойових машин, що мають характеристики близькі до легких танків. І якщо так – до якого рівня потрібно покращувати бронезахист наявних на світовому ринку типів легких танків.

Рашистська БМД-4М озброєна гарматою 100 мм з боєкомплектом на 34 постріли та 4 керовані ракети, і це – озброєння на рівні легкого танка. У відділення десанту БМД-4М може помістись лише 4 особи, і це вказує, що навряд чи ця машина активно використовувалась саме як транспортер для десанту.

Рашистська БМД-4М, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Т-72Б3, як виродок російського танкобудування: розгромний огляд танкіста-навідника ЗСУ трофейної машини (відео)