xcounter
#

Польща провела спільні навчання ВМС та частин територіальної оборони

785
Патрульний корвет ORP Slązak був найбільшим кораблем, залученим для проведення цих навчань
Патрульний корвет ORP Slązak був найбільшим кораблем, залученим для проведення цих навчань

Бійці 7 бригади військ територіальної оборони допомогали у забезпеченні рятувальних операцій на морі

У нас прийнято вважати, що підрозділи територіальної оборони – це такий рід військ, що має виконувати лише функції "легкої піхоти".

Але як показує практика наших сусідів, яким також загрожує агресія РФ, частини територіальної оборони можуть залучатись і до виконання більш "мирних" завдань – наприклад, забезпечення пошуково-рятувальних операцій в умовах лиха чи бойових дій.

Читайте також: На тлі нового законопроекту: На Харківщині показали чим збираються озброювати підрозділи тероборони (фото)
Польща регулярно відпрацьовує використання бійців територіальної оборони для завдань "гуманітарного" роду

Польський портал Defence24 сповістив, що польські збройні сили провели спільні навчання частин військово-морських сил та підрозділів ТрО під кодовою назвою Renegade/Sarex-21.

Від польських ВМС для проведення навчань були виставлені патрульний корвет ORP Slązak, рятувальні кораблі і катери ORP Lech та R-15 Maćko, навчальний корабель ORP Wodnik та буксир H-1 Gniewko, гвинтокрили W-3 та Mi-14 Від сил ТрО – підрозділи 7 бригади військ територіальної оборони, кількість залучених бійців не уточнюється.

Польський Мі-14 готовий почати навчальну евакуацію "постраждалих"

Сценарій навчань був таким: патрульний корвет ORP Ślązak та навчальний корабель ORP Wodnik втрапили у кораблетрощу.

І всі наявні підрозділи польських збройних сил в районі побережжя Балтійського моря отримали просту задачу – врятувати усіх постраждалих та ліквідувати наслідки катастрофи.

Рятувальних польських ВМС готовий виконати своє завдання

Однією із вводних було те, що частина екіпажу постраждалих кораблів змогла самотужки доплисти до суші, і схоже, що пошук таких моряків – було саме тим завданням, які відпрацьовували бійці польської ТрО в рамках навчань Renegade/Sarex-21.

Безпосередню евакуацію врятованих або ж доставки постраждалих у лікарні виконували якраз гвинтокрили морської авіації W-3 та Mi-14.

Для прийому на суші врятованих моряків було організовано польовий табір, функціонування якого забезпечували зокрема бійці польської територіальної оборони

Автори Defence24 зазначають, що навчання під кодовою назвою Renegade/Sarex польські збройні сили проводять регулярно, мета таких навчань – перевірка готовності діяти у будь-яких критичних ситуаціях, зокрема – "гуманітарного" характеру.

За схожим сценарієм частини польської територіальної оборони були залучені для проведення навчань Renegade/Sarex-19.

Учасники Renegade/Sarex-19, зокрема бійці територіальної оборони, перед початком навчань

Їх сценарій - винищувач МіГ-29УБ розбився, двоє членів екіпажу вижили. Завдання для біців 3 бригади територіальної оборони – знайти пілотів, що вижили, і надати їм всю необхідну допомогу.

У підмогу для пошуку пілотів бійцям ТрО дали гвинтокрил Мі-17, який виконував повітряний моніторинг зони можливої трощі МіГ-29УБ.

За результатами навчань, бійці польської ТрО розшукали пілотів, їх на базу доставив той же Мі-17
Читайте також: Відбити судно, захистити стратегічний міст та "Дніпрогес": як СБУ та тероборона антитерористичні навчання проводять