xcounter
#

Польща готується купувати танки Abrams та формувати нові бронетанкові частини

1785
У випадку успіху оборудки Abrams стане третім типом танка на озброєнні армії Польщі
У випадку успіху оборудки Abrams стане третім типом танка на озброєнні армії Польщі

Польські військові прагнуть мати Abrams у його найдосконалішій модифікації - M1A2 SEPv3, один екземпляр якого може коштувати від 10 до 20 мільйонів доларів

Міністерство оборони Польщі веде перемовини із Сполученими Штатами Америки по темі купівлі танків Abrams, пише портал Defence News із посиланням на польську пресу

Польські військові хочуть укласти контракт уже цієї осінню, в рамках якого – придбати 250 танків M1 Abrams у його найдосконалішій версії M1A2 SEPv3 та 10 навчальних машин.

Читайте також: Польська армія готувалась до війни проти РФ: які проблеми викрили навчання Dragon-21
Поставки танків M1A2 Abrams SEPv3 для Армії США стартували восени 2020 року

Вартість закупівлі при цьому може складати від 2,9 мільярда доларів до більше 5 мільярда доларів, і таким чином польські військові можуть купити найдорожчі у світі танки з вартістю від 10 мільйонів доларів до 20 мільйонів доларів за одну машину.

Досі звання найдорожчого в світі ОБТ мав індійський Arjun Mk-1A, що коштує майже 10 мільйонів доларів за одиницю

Ціну, за якою польські військові можуть купити Abrams, можна вважати референтною: наприклад, як розповідав Defense Express, Міноборони Тайваню готується купити в в США 108 танків Abrams, котрі будуть модернізовані до рівня M1A2T, вартість однієї машини при цьому складе 12,1 мільйона доларів.

Армія Тайваню має на озброєнні лблизько однієї тисячі одиниць танків М48 та М60 що уже нездатні протистояти сучасним танкам "материкового" Китаю.

В теорії, ідея купувати "Абрамси" для польської армії в очах керівництва цієї країни може мати такі контраргументи. Якщо купувати 250 американських M1 Abrams, то тоді зникає сенс у проведенні програми Wilk, що передбачала закупівлю та виробництво на польських потужностях 500 нових танків.

З іншої сторони, у тієї ж Польщі "гальмує програма" по модернізації танків Т-72, основи бронетанкового парку війська

Якщо польська армія таки купить M1 Abrams, то тоді її парк бронетанкової техніки перетвориться на своєрідний "зоопарк" - американський танк стане третім типом ОБТ, разом із танками T-72M1/PT-91 та Leopard 2.

Як для такого "звіринця" побудувати логістику – проблема окрема, бо у випадку купівлі M1 Abrams польським військовим доведеться фактично наново перебудовувати систему постачання та логістики для своїх бронетанкових військ.

Американський танк M1A2 Abrams та польський танк PT-91 Twardy під час маневрів підрозділів НАТО

Але тут є один нюанс. Як неоднократно відзначала польська профільна преса, збройні сили цієї уже зіткнулись із тим, що у них уже нема озброєнь для формування нових частин. Як приклад – новорозгорнуту свою 18 дивізію польські військові були вимушені укомплектувати одночасно і танками Т-72 і танками Leopard 2, за принципом "з миру по нитці", або ж – де "безхозні" танки були.

Танки 1-ої Варшавської бригади виходять із пункту постійної дислокації для участі в навчаннях Dragon-21

Тому, схоже, Міноборони Польщі вирішило купити "Абрамси" саме для того, щоб і далі формувати нові бронетанкові частини, для стримування можливої агресії РФ.

Відповідно, у такому ракурсі аргумент гострої потреби у новій техніці уже перекреслює собою аргумент про те, як же такий "звіринець" бронетанкової техніки одразу в три типи ОБТ утримувати логістам польського війська.

Схоже, керівництво Польщі хоче, аби їх армія була "зменшеною копією" Армії США, котра змогла позбавитись усіх "екзотичних" зразків озброєння, як наприклад ось цей навчальний танк на базі Т-72
Читайте також: Битва за оновленний Т-64 як танк перехідного періоду: чи побачимо його на параді