xcounter
#

Які гармати та ПТРК можуть отримати ЗСУ від Іспанії у найближчий час

5916
Іспанські військові з гаубицею L118, ілюстративне фото з відкритих джерел
Іспанські військові з гаубицею L118, ілюстративне фото з відкритих джерел

Схоже, українське військо отримає нову партію "знайомих" систем озброєння від нового постачальника із складу НАТО

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час брифінгу 2 листопада заявив, що Іспанія готує новий пакет військової допомоги для України.

І в цей пакет увійде поставка не лише ЗРК Aspide та MIM-23 Hawk, але й протитанкових ракетних комплексів, гармат та снарядів до них, тип яких не деталізувався. Кулеба про це заявив у присутності свого іспанського колеги Хосе Мануеля Альбареса, "мовчазну згоду" якого можна вважати формою анонсу допомоги від офіційного Мадрида.

Читайте також: США шукають всі доступні АК-74, про таку допомогу для ЗСУ офіційно не оголосять
САУ M109A5 армії Іспанії під час навчань НАТО в Латвії, травень 2022 року, фото з відкритих джерел

До цього моменту про майбутні поставки засобів ППО для України від Іспанії було безліч публікацій у ЗМІ. А от про можливу поставку артсистем та ПТРК від іспанської армії мова пішла вперше. Що це саме за системи можуть бути – зрозуміємо, якщо поглянемо в The Military Balance 2021.

Автори довідника вказують, що сухопутні війська Іспанії мають в своєму розпорядженні протитанкові комплекси TOW американського виробництва та Spike-LR ізраїльського виробництва. Але так як Ізраїль поки не давав офіційного дозволу навіть на реекспорт своєї зброї, значить Spike-LR відпадає. І лишається американський TOW, який уже отримували ЗСУ в рамках військової допомоги від США.

Іспанські військові ведуть стрільбу з ПТРК Spike-LR, ілюстративне фото від Rafael

Кулеба на брифінгу чітко сказав "гармати", а не наприклад "САУ чи самохідні артилерійські установки". Тому, схоже, Іспанія нам поки не постачатиме свої М109А5, які має в кількості 95 одиниць.

По буксируваній артилерії в іспанській армії картина виглядає так. Усього в наявності 287 стволів, із яких 223 одиниць (тобто левова частка)- гармат калібру 105 мм. Із них 56 одиниць – гармати L118, та 167 одиниць Model 56. Артилерія калібру 155 мм - 64 гаубиці типу SBT 155/52 SIAC.

Як можемо простежити, кожен пакет військової допомоги для України від США та інших країн НАТО означає передачу ще більшої кількості систем західної зброї, уже "знайомої" нашому війську. Тому, схоже, ЗСУ отримають від Мадриду саме комплекси TOW та гаубиці L118.

Іспанські військові ведуть вогонбь із ПТРК TOW, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: ЗРК Improved Hawk Phase III від Іспанії для України: які його можливості та характеристики