xcounter
#

Головнокомандувач ЗСУ Залужний розповів подробиці майбутніх навчань "Об’єднані зусилля – 2021"

1268
Пуски ракет "Вільха" під час стратегічних командно-штабних навчань "Об’єднані зусилля-2020" у вересні минулого року, фото ілюстративне
Пуски ракет "Вільха" під час стратегічних командно-штабних навчань "Об’єднані зусилля-2020" у вересні минулого року, фото ілюстративне

Для участі в навчаннях буде залучено 12,5 тисяч військовослужбовців з 15 країн світу. При цьому мова не тільки про країни НАТО, але й навіть – про Швецію та Йорданію

Сьогодні відбувся брифінг, під час якого Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-лейтенант Валерій Залужний розповів про деталі майбутніх стратегічних командно-штабних навчань (СКШН) “Об’єднані зусилля – 2021”, що триватимуть з 22 по 30 вересня 2021 року.

Мета проведення навчань “Об’єднані зусилля – 2021” – провести підсумок бойової підготовки ЗСУ за поточний рік провести злагодження частин та підрозділів нашого війська, і заодно – збільшити рівень взаємосумісності із збройними силами країн – наших партнерів.

Читайте також: Поклик до бою: які БМП потрібні українським Збройним Силам
Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-лейтенант Валерій Залужний

За словами Головнокомандувача ЗСУ, ці навчання матимуть три фази. Перші дві – штабні, заплановані на 22-27 вересня, та матимуть тему "Управління силами оборони держави у ході відсічі збройної агресії". Третя фаза – буде присвячена відпрацюванню практичних дій, триватиме з 28 по 30 вересня і матиме тему "Управління угрупуванням військ у ході ведення операції із застосуванням багатонаціональних підрозділів".

Танки Т-80 ЗСУ висуваються на позиції для ведення стрільби, фото ілюстративне

Практична фаза навчань відбуватиметься "на майже усіх" загальновійськових полігонах Збройних Сил України, і також – в акваторіях Чорного й Азовського морів.

Для їх проведення буде залучено 12,5 тисяч військовослужбовців від України, Великої Британії, Грузії, Італії, Йорданії, Канади, Латвії, Литви, Молдови, Німеччина, Польщі, Словаччини, Румунії, США, Угорщини та Швеції.

Десантники Великої Британії на українських ББМ "Козак" форсують Дніпро за допомогою понтонної переправи під час навчань "Об'єднані зусилля-2020", вересень минулого року, фото - АрміяInform

Також для проведення цих навчань буде використано понад 600 одиниць озброєння і військової техніки, зокрема – до 85 танків, до 420 бронемашин, до 50 артилерійських систем калібром понад 100 мм, до 30 літаків та вертольотів, до 20 бойових кораблів та катерів.

Головнокомандувач ЗСУ Залужний наголосив, що проведення СКШН “Об’єднані зусилля – 2021” матиме одразу декілька новацій. Проведення цих навчань підготовлене за стандартами НАТО. При цьому Збройні Сили провели "заходи відмобілізування для поповнення штатів деяких частин".

Есмінець ВМС США USS Ross під час святкування Дня ВМС України в Одесі, липень 2021 року

Під час навчань “Об’єднані зусилля – 2021” має відбутись апробація одразу 9 доктринальних документів, що розроблені у повній відповідності до стандартів НАТО, і які стосуються процесів планування операцій та процедур застосування Збройних Сил України.

Колонна морської піхоти США під час навчань "Сі Бриз-2021" в Одеській області

Якщо до цього офіцери країн НАТО виступали лише як оцінювачі дій ЗСУ, то під час навчань “Об’єднані зусилля – 2021” – вперше візьмуть участь і як штабні офіцери, що плануватимуть та забезпечуватимуть дії підрозділів під час цих навчань.

При цьому, для проведення СКШН “Об’єднані зусилля – 2021” має бути сформована багатонаціональна авіаційна компонента, багатонаціональна БТГ в складі механізованої бригади, багатонаціональна група Сил спеціальних операцій та багатонаціональна БТГ в складі бригади морської піхоти ВМСУ.

Винищувачі МіГ-29 Повітряних Сил України та винищувачі Eurofighter ВПС Великої Британії
Читайте також: "Битва" за винищувач для Повітряних Сил: що пропонують Мінстратегпром та Укроборонпром