xcounter
#

Естонія веде переозброєння сухопутних військ, темпи лишають бажати кращого

917
Резервісти естонської армії на навчаннях, ілюстративне фото з відкритих джерел
Резервісти естонської армії на навчаннях, ілюстративне фото з відкритих джерел

Над Естонією буквально нависає "дамоклів меч" можливого вторгнення РФ, однак країна навіть закупівлі невеликих партій стрілецької зброї та набоїв вимушена розтягувати на декілька років. Хоча може собі дозволити питомі затрати на одного військовослужбовця вищі, аніж в Україні

В політичному дискурсі України Естонія нав’язана як взірець для наслідування в плані реформ в економіці та держуправлінні. Але якщо цю лінію перенести на воєнно-політичні питання, можуть виявитись цікаві ефекти.

На 2021 рік Естонія має оборонний бюджет в 700 мільйонів євро при загальній чисельності в 5 тисяч військовослужбовців. Тобто – в умовному перерахунку "на одного військовослужбовця" Естонія має в чотири рази вищий рівень оборонних затрат, аніж в України.

Читайте також: Швеція приймає на озброєння ЗРК Patriot, чотири батареї коштуватимуть "всього" $1,3 мільярди
Парадний марш військовослужбовців Естонії на честь 30-річчя відновлення незалежності країни, серпень 2021 року, фото з відкритих джерел

Естонія напряму межує із країною-агресором РФ, тому над цією країною також нависає "дамоклів меч" можливої збройної агресії від Кремля. Але на цьому тлі Естонія, м’яко кажучи, не демонструє вражаючі темпи переоснащення своїх збройних сил, необхідних на фоні постійної воєнної загрози від росіян.

Наприклад, портал Army Recognition пише, що зараз сухопутні війська збройних сил Естонії використовують одразу чотири типи кулеметів - Negev калібру 5,56 мм виробництва Ізраїлю, MG3 калібру 7,62 мм виробництва Німеччини та M2 Browning калібру 12,7 мм виробництва США.

Естонські солдати із кулеметом MG3, ілюстративне фото з відкритих джерел

Логічно було б привести цей "зоопарк" до якоїсь гомогенності. Але по факту – Естонія відшукала ресурс лише для заміни своїх MG3, і на додачу – провести купівлю снайперських гвинтівок. Затрати на цю програму мають скласти 36 мільйонів євро, із поставкою до 2023 року.

Крім цього, до того ж 2023 року Естонія планує витратити 130 мільйонів євро на купівлю боєприпасів для війська. Очевидно, в даному випадку йдеться про купівлю відносно невеликих партій стрілецького озброєння та набоїв, якраз достатніх як на військо чисельністю близько 6 тисяч осіб.

Естонські солдати із кулеметом MG3, ілюстративне фото з відкритих джерел

Крім того, портал ShephardMedia пише, що Міноборони Естонії та ізраїльська оборонна компанія Elbit Systems уклали контракт на поставку 120-мм мінометів вартістю 15 мільйонів євро. Кількість та вартість мінометів, строк поставки – офіційно не розкриваються.

Російський ресурс bmpd за дотичними даними припускає, що Естонія купила в Ізраїлю до десяти мінометів Spear Mk 2, які мають дальність стрільби до 12 км та темп стрільби до 15 пострілів на хвилину. Ці міномети можуть бути інстальовані на шасі демілітаризованих БМП CV9030N Mk I, придбаних в 2016 році у Норвегії.

Мінометний комплекс Spear Mk 2 ізраїльського виробництва на шасі JLTV збройних сил Азербайджану, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якби в Україні була мова про те, що програми відносно невеликого масштабу по переозброєнню сухопутних військ мають горизонт до 2023 року, хоча потрібні "ще на вчора" - в наших умовах це б уже викликало новий "викид пасіонарної енергії" в інформпростір.

Тим більш, що Естонія демонструє таку "прокрастинацію" не тільки у програмах по переозброєнню сухопутних частин. Defense Express розповідав, що в Естонії був варіант придбати легкий керований ракетний комплекс Spike NLOS на шасі JLTV для захисту побережжя країни від Балтфлоту РФ.

Ракетний комплекс Spike NLOS як імпровізований засіб берегової оборони, ілюстративне фото з відкритих джерел

Цей ракетний комплекс має дальність стрільби лише в 30 кілометрів, однак цю систему можна було б купити буквально "на вчора".

Втім, Естонія обрала інший варіант – замовити в Ізраїлю поставку перспективної протикорабельної ракети Blue Spear, яка хоч і має заявлену дальність стрільби до 290 кілометрів, однак буде "втілена у металі" орієнтовно у 2024-2026 роках.

Рендер протикорабельної ракети Blue Spear, ілюстративне фото з відкритих джерел

Окрім цього, описаний вище приклад може непогано збагатити дискурс про територіальну оборону в Україні.

Себто – що Естонія так завзято "прокачує" свій "Катсейліт" саме тому, що бачить свою реальну слабкість у розвитку "класичних" Збройних Сил, сил та засобів яких точно не вистачить для тотальної оборони країни у випадку повномасштабної агресії РФ.

Естонські військові шукають усі можливі варіанти для захисту своєї країни від агресії РФ, фото ілюстративне
Читайте також: Швеція готується до наземних боїв проти армії РФ, та почала відновлення свого куцого парку танків