xcounter
#
За роки військової агресії РФ проти України вибухи на складах з боєприпасами рік за роком здригали населені пункти в різних регіонах нашої країни /Фото: REUTERS

​Чи знову готують вибухи складів: на Черкащині затримали російського агента (відео)

За роки військової агресії РФ проти України вибухи на складах з боєприпасами рік за роком здригали населені пункти в різних регіонах нашої країни /Фото: REUTERS
1590

Агент військової розвідки РФ в Черкаські області за завдання військової розвідки РФ збирав інформацію про місця розташування артилерійських складів, те, що на них зберігається та режим їх охорони

Щоб виконати вказівки російської розвідки, зловмисник намагався залучити до протиправної діяльності військовослужбовця Збройних Сил України, але контррозвідка Служби безпеки України припинила його злочинну діяльність

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Читайте також: ​Військові "відбивали напад диверсантів" та "гасили пожежу" на арсеналах
Агента ГУ ГШ ЗС РФ затримали  під час отримання секретної інформації, СБУ, Defense Express
Агента ГУ ГШ ЗС РФ затримали під час отримання секретної інформації / Фото: СБУ

Зловмисника затримали "на гарячому" під час отримання секретної інформації про один із складів артилерійських боєприпасів регіону.

Всі дані, які отримали контррозвідники СБУ під процесуальним керівництвом Черкаської обласної прокуратури, свідчать про те, що зрадник, який є мешканцем Черкащини, є агентом ГУ ГШ ЗС РФ (російська військова розвідка).

Чоловік був завербований російською спецслужбою на території РФ. Основне завдання, яке поставили перед українцем російські куратори, ‒ збір та передача інформації про військові стратегічні об’єкти.

Агента ГУ ГШ ЗС РФ затримали  під час отримання секретної інформації, СБУ, Defense Expres
Зловмисника затримали "на гарячому" під час отримання секретної інформації про один із складів артилерійських боєприпасів регіону / Фото: СБУ

Контррозвідники та слідчі СБУ задокументували факти збору зловмисником відомостей, у тому числі з обмеженим доступом, щодо місць розташування артилерійських складів на території регіону, режиму їх охорони, переліку та кількості боєприпасів, що зберігаються на них.

Врешті-решт російського шпигуна затримали на гарячому та повідомили про підозру за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) КК України, вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу. Контррозвідники оприлюнили відео затримання злочинця.

Раніше Служба безпеки України попередила теракт на арсеналі ЗСУ в Житомирській області. Там також на початку 2019 року російські спецслужби завербували співробітника об’єкта.

Нагадаємо, що за роки військової агресії РФ проти України вибухи на складах з боєприпасами рік за роком здригали населені пункти в різних регіонах нашої країни:

- в жовтні 2015 року – в Сватовому, Луганської області;

- в березені 2017 року - в Балаклії, Харківської області;

- у вересні 2017 року – в Калинівці, Вінницької області;

- в жовтні 2018 року -в Ічні на Чернігівщині.

За оцінками експертів, ціллю російських диверсій були боєприпаси, передусім гаубичні снаряди 152 міліметри. Зокрема, про це у коментарі Радіо Свобода зазначав журналіст та військовий експерт Юрій Бутусов: "Ціллю російських диверсій були боєприпаси, передусім гаубичні снаряди 152 міліметри. Це робиться через підрив снарядів до «Градів». Ми бачимо, що така ситуація була і в Ічні, і в Калинівці, і в Балаклії".

Агента ГУ ГШ ЗС РФ затримали  під час отримання секретної інформації, СБУ, Defense Expres
Вибухи на складі боєприпасів поблизу Ічні, 9 жовтня 2018 року / Фото: УНІАН

Як повідомляло раніше Радіо Свобода, у повітря за цей час злетіло 210 тисяч тонн боєприпасів. Для порівняння, за п’ять років війни на бойові дії на Донбасі і різноманітні навчання витратили близько сімдесяти тисяч тонн.

Агента ГУ ГШ ЗС РФ затримали  під час отримання секретної інформації, СБУ, Defense Expres
Агента ГУ ГШ ЗС РФ затримали  під час отримання секретної інформації, СБУ, Defense Expres
Військовослужбовці Збройних сил України готові до відбиття нападу на склади і ворог шукає слабкі місця / Фото: Сухопутні війська ЗС України

Раніше Defense Express повідомляв, що СБУ припинила діяльність зловмисників, які свідомо послаблювали українську ППО. Також раніше СБУ заблокувала незаконне вивезення з України комплектуючих до бронетехніки та перекрила канал контрабанди до РФ комплектуючих до штурмової авіації. Крім того, в травні ц.р. контррозвідники Служби безпеки України блокували на Хмельниччині викрадення і реалізацію військового майна – військовослужбовець однієї з частин Міноборони зі складів масштабно викрадав "дефіцитні" комплектуючі до авіатехніки.

Читайте також: ​Безпека арсеналів: дрібниць тут не буває…