xcounter
#

Бельгія замовляє у Франції поставку дев’ять самохідних гаубиць CAESAR

812
Самохідна гаубиця CAESAR , фото ілюстративне
Самохідна гаубиця CAESAR , фото ілюстративне

Такий контракт стане частиною значно ширшої програми по інтеграції в єдине ціле армій Бельгії та Франції

Міністерство оборони Бельгії 29 жовтня цього року дало контракт французькій компанії Nexter на поставку дев’яти самохідних артилерійських установок CAESAR NG калібром 155 міліметрів. Про це пише портал Army Recognition.

Вартість такого контракту, строк поставки та комплектація САУ (на шестиколісному чи на восьмиколісному шасі) – не розкриваються. Але відомо, що ще в 2016 році Бельгія "забронювала" бюджет в 48 мільйонів євро на купівлю самохідних артилерійських установок.

Читайте також: Саудівська Аравія хоче придбати 250 додаткових САУ CAESAR від Nexter
Бельгійські військові тренуються застосовувати САУ CAESAR французького виробництва, фото з відкритих джерел

Збройні сили Бельгії зараз не мають у своєму розпорядженні самохідні артилерійські установки. Парк наявної артилерії – можна назвати "символічним" за "українськими" мірками: лише 32 одиниць мінометів RT-61 калібру 120 міліметрів та лише 14 буксированих гаубиць LG1 Mk II калібром 105 міліметрів.

Після поставки САУ CAESAR калібром 155 міліметрів армія Бельгії отримає можливість уражати цілі на значній відстані.

Тренування мінометної батареї бельгійської армії, фото з відкритих джерел

Контракт на поставку колісних САУ CAESAR – частина значно ширшої програми оборонної співпраці, яку зараз ведуть Франція та Бельгія. Зокрема, 7 листопада 2018 року міністри оборони обох країн уклали угоду Capacités Motorisée, яка передбачає поставку для бельгійської армії 382 бронемашин Griffon та 60 розвідувальних бронеавтомобілів Jaguar.

Якщо ця програма буде виконана, армія Бельгія зможе повністю "пересадити" на нову техніку свої моторизовані частини. Стратегічна ціль такої програми – повна інтеграція армій Франції та Бельгії в єдине ціле.

Бельгійські військові тренуються застосовувати САУ CAESAR французького виробництва, фото з відкритих джерел
Читайте також: Чехія почала закупку САУ Caesar для заміни старих vz 77 Dana