xcounter
#

Bayraktar TB2 вперше уразив надводну ціль: Міноборони Туреччини розповіло деталі

4569
Для виконання цієї місії турецький безпілотник застосував керовану бомбу MAM-L, дальність ураження склала вісім кілометрів
Для виконання цієї місії турецький безпілотник застосував керовану бомбу MAM-L, дальність ураження склала вісім кілометрів

Вслід за "Байрактаром" по цій же мішені гвинтокрил S-70B "відстрілявся" ракетою Hellfire

Під час недавніх військово-морських навчань BLUE HOMELAND 2021 турецькі ВМС вперше в своїй історії провели успішну атаку надводної цілі за допомогою безпілотного ударного комплексу Bayraktar TB2, що відбулась 4 березня цього року.

Тепер Міністерство оборони Туреччини розкрило деталі цього епізоду, розповів портал Naval News.

Читайте також: Росія боїться сценарію із застосуванням Bayraktar TB2 на Донбасі - посол РФ у Туреччині
Саме так виглядало застосування бомби MAM-L по надводній морській цілі із безпілотника Bayraktar TB2 під час навчань Blue Homeland 2021

Зокрема, як розповіло турецьке оборонне відомство, для виконання своєї місії Bayraktar TB2 вилетів із аеродрому Даламан, що розташований поблизу Егейського моря.

Ціль на морі була ураженаза допомогою керованого боєприпасу MAM-L, безпосереднє наведення виконувалось за допомогою бортового обладнання самого Bayraktar TB2.

Керована бомба MAM-L, підвішена на один із пілонів під крилом Bayraktar TB2

Виявлення самої цілі виконували наземні радіолокаційні станції, котрі потім передали всю інформацію на наземну базову станцію управління комплексом Bayraktar TB2.

Відстань бомбометання склала вісім кілометрів, при тому, що дальність застосування MAM-L складає 15 кілометрів.

Втім, дальності ураження у вісім кілометрів може виявитись цілком достатньо, якщо згадати, що корвети ЧФ РФ оснащені комплексом ППО "Гибка", дальність стрільби якого не перевищує п'яти кілометрів

Яку тоннажність мала уражена ціль, і яким саме був характер ушкоджень, отриманий від влучання MAM-L – Міноборони Туреччини не сказало.

Але турецькі військові розповіли, що після того, як Bayraktar TB2 відбомбився по тій морській цілі, її "добив" гвинтокрил S-70 Sea Hawk, що випустив ракету AGM-119 Hellfire, дальність стрільби якої – до 10 кілометрів.

Гвинтокрил турецьких ВМС S-70 Sea Hawk. На цьому фото - зображений запуск протикорабельної ракети Penguin розробки Kongsberg - "протикорабельної" модифікації AGM-119, що має дальність стрільби від 20 до 40 км (залежно від варіанту)

Таким чином, зазначають автори порталу, турецький комплекс Bayraktar TB2 показав, що може бути ефективним засобом ураження малорозмірних бойових кораблів чи десантних катерів, що знаходяться відносно близько берегової лінії, та мають відносно слабку протиповітряну оборону.

Окрім цього, Bayraktar TB2 може бути ефективним для ураження прибережних цілей, як то радіолокаційні станції, командні пункти, інфраструктурні об’єкти чи вогневі засоби ураження.

До переліку таких цілей можуть входити і комплекси "Искандер", котрі РФ хоче застосовувати для проведення військово-морських операцій в акваторії Балтійського та Чорного морів
Читайте також: Туреччина розробляє палубний Bayraktar: чому це важливо для України