xcounter
#

США розробляє перші датчики виявлення електромагнітної зброї

США розробляє перші датчики виявлення електромагнітної зброї
603

Електромагнітний імпульс (EMІ) – це ідеальна невидима атака. Супротивник усвідомить загрозу тільки тоді, коли електроніка його зброї перестане працювати. В даний час не існує ніякого способу виявлення EMІ ураження. Тому Агентство зі зменшення військової загрози міністерства оборони (DTRA) США розробляє датчики для виявлення і аналізу EMІ-зброї в рамках своєї програми під назвою Conventional Nuclear Integration/Battlefield Nuclear Warfare.

Військові аналітики вже давно попереджають про загрозу електромагнітного імпульсу. "Сучасне поле битви сильно залежить від електронних систем і даних, близьких до реального часу», - говорить Том Картледж (Tom Cartledge) з відділу DTRA виявлення ядерної зброї.

"Війська виграють, якщо зможуть швидко оцінити, чому ці важливі системи не працюють належним чином, щоб можна було ініціювати відповідне усунення неполадок або альтернативні процедури".

Читайте також: Електромагнітна зброя: українські реалії
Електромагнітний імпульс США
Нова зброя стає все більш поширеною на полі бою. Слідом за лазерними йтимуть електромагнітні гармати.

Найважливіше у цьому, говорить Картледж, це розуміти - чи обладнання було уражено EMІ, чи причина несправністі криється в іншому місці.

Вже існують пристрої для виявлення інших типів ЕМІ, наприклад, спалахів радіохвиль від блискавки поблизу. Цей тип датчика можна адаптувати, але військові вимоги складніші і не будуть задоволені одним пристроєм.

Датчик для виявлення інших типів ЕМІ
Датчик для виявлення інших типів ЕМІ вже існує, але просто адаптувати його до потреб військових неможливо

"Наша початкова оцінка полягає в тому, що нам, ймовірно, знадобиться сімейство датчиків, щоб повністю охопити поле бою", - каже Картледж.

"Це буде включати датчики для піших солдат, мобільних командних пунктів і стаціонарних об'єктів. Через обмеження за розміром, вагою, потужністю і даними на цих різних платформах, датчики будуть відрізнятися за своїми можливостями".

Найменшим датчиком може бути "наклейка EMІ", яку несе один солдат, щоб попередити, що їх, можливо, атакували, і їм потрібно перевірити свою електроніку.

Великі і більш складні датчики будуть давати детальну інформацію про імпульс - його тривалість та інтенсивність - показуючи, яке обладнання було пошкоджено і наскільки сильно.

Радіус ураження ЕМІ
Радіус ураження ЕМІ в залежності від висоти взриву

Просто знати, що EMІ ураження сталося - корисно, але набагато краще розуміти розмір і ступінь атаки. Датчики також можна тріангулювати, щоб визначити джерело ЕМІ. Це зробити досить просто з системою датчиків, але тут є пастка.

Можливість виявляти ЕМІ-зброю буде ставати все більш важливою, оскільки вона стає все більш поширеною на полі бою

"Ці датчики, швидше за все, будуть об'єднані в більших системах для обміну інформацією раннього попередження та забезпечення спільного аналізу", - каже Картледж.

Можливість виявляти ЕМІ-зброю буде ставати все більш важливою, оскільки вона стає все більш поширеною на полі бою. Однак, в той час як США намагаються зміцнити свою енергосистему від EMІ ураження, проблема тактичного захисту залишається не відпрацьованою.

Виявлення ЕМІ - це тільки перший і, мабуть, найпростіший крок у війні нового типу по всьому електромагнітному спектру.

Читайте також: Як нові американські системи протидії БПЛА змінять оборонний сектор