xcounter
#

Що це за літак Бе-12, наскільки він старий, і скільки таких є в РФ

25973
Літак Бе-12 морської авіації Чорноморського флоту РФ, ілюстративне фото довоєнних часів
Літак Бе-12 морської авіації Чорноморського флоту РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Чим він особливий, і чому ЧФ РФ його використовує у війні проти України

Міноборони Великої Британії в своєму черговому розвідувальному звіті заявило зокрема, що Чорноморський флот РФ був вимушений активніше використовувати свою морську авіацію в тому числі й для протидії можливим атакам катерів-камікадзе України. І при цьому було згадано зокрема літаки-амфібії Бе-12, які можна назвати справжнім раритетом (бо вони були поставлені на озброєння ще в 1968 році).

На цьому тлі цілком закономірно виникають питання, що це взагалі за літак і які його характеристики, наскільки його можна назвати старим саме в експлуатаційному плані, і скільки взагалі може бути Бе-12 зараз у російських військових. А головне – чому ЧФ РФ лише зараз "згадав" про літаки цього типу. І тут відповідь може бути наступною.

Читайте також: Рашисти на своїй авіабазі "Енгельс" мають "гібрид Ту-95 та Ил-76", і це ще одни недолік мальованої авіації
Літак Бе-12 морської авіації Чорноморського флоту РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Бе-12 має такі "паспортні" характеристики: довжина фюзеляжа – 30 метрів, розмах крила – також 30 метрів, максимальна злітна маса – 36 тонн, зокрема бойове навантаження – від 1500 кг до 3000 кг, швидкість патрулювання – до 320 км/год, максимальна швидкість – до 550 км/год. Максимальна дальність польоту може складати до 4000 км, водночас при патрулюванні тривалістю 2-3 години чи більше радіус польоту не перевищує 600-650 км.

Але особливо у випадку із Бе-12 слід робити обмовку саме про «паспортні» льотні характеристики, бо цей літак взагалі знятий з озброєння ще у 1992 році саме по причині технічного стану. Але формально російські військові можуть використовувати його до "повного випрацювання ресурсу", і саме через це так вийшло, що літаки Бе-12 на даний момент збереглись лише в строю морської авіації ЧФ РФ, і то є свої нюанси.

Літак Бе-12 морської авіації Чорноморського флоту РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Наприклад, поняття "амфібія" щодо Бе-12 є доволі умовним, оскільки саме через нюанси із технічним станом російські льотчики не ризикують злітати на цих літаках з води, здіймаються у повітря лише із "сухопутних" аеродромів.

Окремий цікавий нюанс полягає в тому, скільки ж насправді літаків цього типу могло залишитись в строю морської авіації ЧФ РФ. Наприклад, довідник The Military Balance 2023 говорить про 6 літаків цього типу, при цьому навіть у варіанті ПС (тобто пошуково-рятувальний, а не протичовновий).

Водночас супутникові знімки за липень 2022 року у відкритому доступі свідчили про те, що на аеродромі "Кача" стояло 7-8 літаків типу Бе-12 та + два "борти" цього типу в розібраному стані, але при цьому фактично в експлуатації перебувало лише 4-5 літаків цього типу, що входять до складу 318-го окремого змішаного авіаполку Чорноморського флоту РФ.

Російські літаки Бе-12 на аеродромі "Кача" в тимчасово окупованому Криму, 20 липня 2022 року, знімок наводить The Drive із дозволу Planet Labs як правовласника

При цьому варто наголосити, що вперше у війні проти України ЧФ РФ почав використовувати літаки Бе-12 ще у серпні 2022 року, на тлі перших ударів по військовим об’єктам в тимчасово окупованому Криму, для пошуку ймовірних "диверсантів" та моніторингу судноплавства в наші порти "Великої Одеси»".

Якщо ж у росіян справді залишились Бе-12 тільки модифікації ПС, це може пояснювати, чому рашисти намагаються на таких літаках "візуально" знаходити наші катери-камікадзе. Очевидно, військові ворога переконані, що до "повного випрацювання ресурсу" Бе-12 ще цілком здатний виконувати свої функції.

Літак Бе-12 морської авіації Чорноморського флоту РФ, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Як частіше РФ стала бити "Ланцетами" й КАБами по Україні