xcounter
#

Розвиток оборонно-промислового потенціалу Туреччини. Програми та результати

Всі стихії півмісяця
Розвиток оборонно-промислового потенціалу Туреччини. Програми та результати
1827

Туреччина, як одна з провідних регіональних держав, сьогодні зіткнулася з серйозними викликами й необхідністю здійснення радикальних реформ. Тому для збереження стабільності й захисту національних інтересів їй потрібна ефективна та сильна армія, здатна захистити країну від ризиків і загроз, що стоять перед нею.

За останнє десятиліття ВПК й аерокосмічна промисловість Туреччини зробили величезний крок вперед у своєму розвитку в багатьох сферах.

Вони стали конкурентоспроможними на міжнародному ринку і сьогодні здатні забезпечити більшість потреб як власних збройних сил та інших силових відомств, так і закордонних замовників.

Читайте також: Як Туреччина за допомоги України створює зброю майбутнього

Розвиток вітчизняних виробництв і зниження залежності від імпорту

Туреччина займає одну з провідних позицій у світі за чисельністю збройних сил (понад 400 000) та інших силових структур (понад 500 000). На 2020 рік на військові витрати і безпеку виділєно $ 23,9 млрд, що на $5,1 млрд або на 27% більше, ніж роком раніше. При розрахунку оборонного бюджету були враховані витрати на операцію в Сирії.

Бзпосередньо на програми переозброєння і переоснащення армії з бюджету Турецької Республіки щорічно виділяється фінансування у розмірі понад $5 млрд, у тому числі іяк державні дотації на розвиток оборонної промисловості.

Ще двадцять років тому значна частина потреб армії в озброєннях і військовій техніці задовольнялася шляхом постачань з-за кордону.

Але за останнє десятиліття на підприємствах ВПК і аерокосмічної промисловості створені потужності повного циклу, які сьогодні дають їм можливість самостійно виробляти необхідні зразки озброєнь не тільки для потреб власної армії, але й і експортних замовників.

Стратегія щодо розвитку потужностей національного ВПК для максимального забезпечення армії й силових структур озброєннями й технікою власного виробництва реалізується в Туреччині з початку 2000-х років.

У результаті за минулі 15 років у розвиток науково-технічної бази та створення нових виробничих потужностей було інвестовано понад $35 млрд, і вже у 2018-2019 рр. понад 70 % усіх оборонних закупівель (проти 44,2 % у 2008 році) здійснювалися на внутрішньому ринку.

Водночас, попри таке значне зростання, місцевим виробникам все ж доводиться вдаватися до послуг закордонних партнерів та постачальників для отримання необхідних технологій чи технологічних рішень, комплектувальних частин і матеріалів.

Повна версія статті
доступна передплатникам

Щоб отримати доступ, необхідно зареєструватись на сайті та обрати варіант передплати.

РЕЄСТРАЦІЯ
Я вже зареєстрований передплатник. Увійти