xcounter
#

РФ зосереджує стратегічні бомбардувальники на двох авіабазах "Енгельс" та "Дягілєво" після розосередження - ГУР

18816
Ту-96МС
Ту-96МС

Авіаційна база "Дягілєво" знаходиться на доволі "смачній" дальності у 220 км від кордону з Україною, на таку відстань ЗСУ вже завдавали удари

Активність та поява додаткових стратегічних літаків на авіабазі "Енгельс" під Саратовом - результат повернення бортів з інших авіабаз після розосередження машин. Про це в ефірі телемарафону повідомив заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький. Також розвідники зафіксували й появу нових бортів на авіабазі "Шайковка" у Калузькій області.

"Це повернення з авіаційної бази "Дягілєво" тих бомбардувальників, які були переміщені туди після відповідних заходів Російської Федерації по розосередженню авіації. Насамперед - це авіабази "Шайковка" та "Енгельс". Через те, надзвичайної події ми не відмічаємо, але контролюємо скільки носіїв там знаходяться, в якому вони стані і яка їх готовність до виконання завдань", - повідомив Вадим Скібіцький.

Читайте також: Артилерія від Італії для ЗСУ нарешті доїхала на фронт, але це поки що не M109
перебазування авіації РФ

Зазначимо, що авіабаза "Дягілєво" знаходиться під Рязанню, на ній базується 43-ий центр бойового використання та перенавчання льотного складу. "Енгельс" - штатна авіабаза 121-го та 184-го важкого бомбардувального авіаційного полку (літаки Ту-95МС та Ту-160), а "Шайковка" - 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку (на літаках Ту-22М3).

Ту-22М3
Ту-22М3

Звісно ці авіабази, на яких розташовані основні сили стратегічної авіації РФ робить їх вкрай "цікавими" для завітання "бавовни". Зокрема "Шайковка" знаходиться лише у 220 км від кордону з Україною, а "Енгельс" - у 600 км. Водночас удари по авіабазі РФ "Саки" в окупованому Криму вже довели, що ЗСУ можуть завдавати удари на дальностях понад 200 км. Водночас 600

км рубіж - поки не подоланий та знаходиться навіть за проектними межами гіпотетичного "Сапсану" чи "Гром-2".

Нагадаємо, що два дні тому на авіабазі "Енгельс" була зафіксована підвищена активність, про що навіть свідчили загальнодоступні SAR-знімки, на що звернув увагу Defense Express.

На наступний день з'явились й вкрай детальні супутникові знімки в оптичному діапазоні, на яких чітко видно 14 стратегічних бомбардувальників Ту-95МС та 4 стратегічні бомбардувальники Ту-160. Окрім того, на знімку також видно паливозаправники Ил-78 та важкий транспортний літак Ан-124.

аеродром
Російський аеродром "Енгельс" станом на 28 листопада 2022 року, зображення - liveuamap
Читайте також: В Пентагоні пояснили чому Україні поки не передаються F-16, Abrams та Patriot й до чого тут plug and play