xcounter
#

Пілоти випробували дисплей нового шолома на льотних випробуваннях F-16V

Пілоти випробували дисплей нового шолома на льотних випробуваннях F-16V
1319

Недавні льотні випробування винищувача F-16V включали в себе нову версію шолома пілота, яка має візор з оптичними інерційними трекерами. Шолом був розроблений для забезпечення підвищеної міцності, точності і комфорту при тривалих польотах, каже видавництво C4ISRNET.

Систему під назвою The Joint Helmet Mounted Cueing System II (JHMCS II) розробили Collins Elbit Vision Systems - спільне підприємство компаній Collins Aerospace і Elbit Systems of America.

Льотні випробування відбулися після кваліфікаційного тесту безпеки в минулому році, що стало кроком на шляху до того, щоб зробити JHMCS II базовим шоломом для F-16 Fighting Falcon Viper (V) Block 70/72, літак виробництва Lockheed Martin.

Читайте також: Тотальна модернізація: Китай будує більше універсальних десантних кораблів типу 075
Літак F-16V льотні випробування шолом JHMCS II
Випробування безпеки проводилося на землі, і шолом піддавався поривам вітру

Джефф Гоберг (Jeff Hoberg), один з генеральних директорів спільного підприємства, сказав, що шолом був спеціально створений для літаків, таких як F-16V, і заснований на більш ранніх версіях JHMCS, які використовуються на літаках F-15, F-16 і F-18.

За словами Гоберга, з оптичними інерційними трекерами JHMCS II буде більш точним, ніж попередні моделі, а поліпшений центр ваги знизить втомленість пілота, оскільки шолом буде краще адаптуватися до положення хребта. Оптичне спостереження стало можливим завдяки оновленню алгоритмів і програмного забезпечення, а також розміщенню трекерів на передній частині шолома над очима.

Літак F-16V льотні випробування шолом JHMCS II
JHMCS II - єдиний шолом з інтегрованим дисплеєм, і випробуваний на F-16V
Він так само оснащений кольоровим дисплеєм, завдяки якому льотний екіпаж може отримувати більше інформації

Гоберг пояснив, що наступним етапом для шолома є продовження льотних випробувань в цьому році і до початку наступного року з розрахунком на те, що новий варіант буде сертифікований як базовий шолом для F-16V.

«Летные испытания - это следующая важная веха, поскольку мы сотрудничаем с Collins Elbit Vision Systems в разработке JHMCS II, и надеемся на продолжение сотрудничества», - сказал Даня Трент, вице-президент программы F-16 в Lockheed Martin.

Літак F-16V льотні випробування шолом
Літак F-16V, оснащений радаром з активною фазованою решіткою, є частиною нової виробничої лінії Lockheed в Грінвіллі

У 2019 році компанія заявила, що очікує, що сотні літаків будуть модернізовані до моделі Viper і ще 500 будуть продані в наступному десятилітті, при цьому, за оцінками, F-16 продовжать літати до 2040-х років. Модель четвертого покоління «V» вперше піднялася у повітря в 2015 році і зараз проходить етап льотних випробувань. Продаж і модернізація F-16V планується для Тайваню, Бахрейну, Болгарії, та інших країн.

Читайте також: ​Ближче до Чорного моря: США перекидають F-16 з авіабаз у Німеччині