xcounter
#
Битва під водою: як і чим Україна може відповісти на тотальній підводний контроль Росії у Чорному морі

Битва під водою: як і чим Україна може відповісти на тотальній підводний контроль Росії у Чорному морі

Концепції та засоби для спостереження та випередження дій противника
4677

Зосередженість військово-політичного керівництва України на сухопутному сегменті призвела до того, що морському напрямку не надається належної уваги. У результаті питання забезпечення ефективного контролю за надводною та підводною обстановкою в умовах постійної загрози подальшої агресії РФ з кожним днем набуває більшої актуальності й потребує швидких рішень.

РФ таємно формує нову загрозу "з-під води", готує підводний плацдарм для тотального контролю за Чорним морем. Здійснюється розробка ешелонованої системи висвітлення надводної та підводної обстановки з розробкою та впровадженням новітніх гідроакустичних систем.

Ця загроза потребує уваги, аналізу, висновків та контрдій з боку України. Але як саме?

Читайте також: Таємна зброя Росії на Чорному морі: гідроакустичні системи, які шпигують за нами

Брак можливостей та бажання

Український флот після втрат навесні 2014 року перебуває у стані постійної стагнації – корабельний склад скорочено до мінімуму; усі бази знаходяться в межах досяжності авіації й ракетних систем панівних сил противника; питання поповнення корабельного складу вирішується повільно і безсистемно, і до того ж невідомо, під рішення яких саме бойових завдань і у яких акваторіях Чорного або Азовського морів.

Мобільна протидиверсійна гідроакустична станція «Тронка-МК»

Тим часом, розв’язання питання протидії силам противника на морях ніхто не знімав з порядку денного. За останні кілька років Чорноморський флот РФ значно наростив свої можливості в Азово-Чорноморському регіоні.

Його перевага в керованій ракетній зброї морського, повітряного та наземного базування дозволяє йому уражати морські й берегові цілі на всю глибину території України без входу в зону ураження вогневих засобів Збройних сил України, й безперешкодно здійснювати маневр силами й вогнем з можливістю нарощувати зусилля на визначених напрямках.

Разом з цим, Чорноморський флот в рамках підготовчих дій з проведення проти України військової операції здатний забезпечити перекидання морем ДРГ та проведення висадки морського десанту на узбережжя материкової України після нанесення противником ракетно-бомбових ударів по важливих об’єктах Збройних сил України й критичної інфраструктури.

Все це зумовлює необхідність гарантованого своєчасного викриття намірів і дій противника шляхом створення в інтересах навіть не ВМСУ, а усіх зацікавлених відомств єдиної спільної міжвідомчої системи висвітлення повітряної, надводної й підводної обстановки на морському напрямку.

Вже багато років в країні піднімається питання щодо розбудови сучасної системи висвітлення надводної та підводної обстановки в акваторії Чорного й Азовського морів, а також басейнах річок Дніпро і Дунай.
Повна версія статті
доступна передплатникам

Щоб отримати доступ, необхідно зареєструватись на сайті та обрати варіант передплати.

РЕЄСТРАЦІЯ
Я вже зареєстрований передплатник. Увійти