xcounter
#

КБ "Південне" розробило електромагнітний генератор, що має збивати БПЛА

7026
Дослідний прототип ЕМІ-генератора для боротьби з БПЛА від КБ "Південне" на польових випробуваннях / Фото: КБ "Південне"
Дослідний прототип ЕМІ-генератора для боротьби з БПЛА від КБ "Південне" на польових випробуваннях / Фото: КБ "Південне"

Розробка від "Південного" може згенерувати електромагнітний імпульс, якого вистачить "закоротити" системи як мінімум комерційних БПЛА типу DJI Phantom

Українські зброярі продовжують пошуки ефективної зброї проти безпілотних літальних апаратів.

Так, в підсумковому відео "Події та факти 2021", в рамках ознайомлення з тогорічними досягненнями ДП "Конструкторське бюро "Південне" ім. М. К. Янгеля", було повідомлено про польові випробування так званого ЕМІ-генератора.

Читайте також: КБ "Південне" у 2021 році розпочало роботи зі створення баражуючих боєприпасів, які можуть запускатися з БПЛА

"У рамках створення засобів боротьби з безпілотними летальними апаратами, підтверджено працездатність генератора імпульсного електромагнітного випромінювання у польових умовах", - повідомляється у відео.

ЕМІ
Відправка прототипа електромагнітного імпульсного генератора для боротьби з БПЛА на випробування / Фото: КБ "Південне"

Судячи з продемонстрованих кадрів, нова розробка (прототип) є стаціонарною й здатна генерувати імпульс, який може "закоротити" системи принаймні комерційних БПЛА типу DJI Phantom.

БПЛА
Кадри з ураженням електронних систем комерційних БПЛА ЕМІ-генератором під час випробувань / Фото: КБ "Південне"

Згідно з повідомленням прес-служби КБ "Південне", наразі "триває доопрацювання" конструкції вітчизняного ЕМІ-генератора.

ЕМІ
Дослідний прототип ЕМІ-генератора для боротьби з БПЛА від КБ "Південне" на польових випробуваннях / Фото: КБ "Південне"

Нагадаємо, в Україні розробкою зразків електромагнітної зброї також займаються у Харкові фахівці НВК "Інститут електромагнітних досліджень". При цьому, значна кількість їх розробок це не просто експериментальні одиничні зразки, вони виготовляються серійно й активно продаються закордонним замовникам.

ЕМІ
Один з випробувальних стендів Інституту електромагнітних досліджень на якому відпрацьовуються питання дистанційного ураження об’єктів за допомогою електронного імпульсу

Відомо, що харків'яни також займалися й відпрацюванням питання використання електромагнітної зброї проти БПЛА та брали участь у створенні таких систем.

Також варто додати, що у лютому 2019 року ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" вже здійснювало постачання в Індію першої партії нової вітчизняної ЕМІ-зброї (мова йде про електромагнітні боєприпаси) та проводило переговори щодо постачання додаткової партії зазначених виробів.

Читайте також: КБ "Південне" показало, як виготовляються корпуси нових реактивних снарядів "Тайфун-1" (фото)