xcounter
#

Які особливості має "автоматизований" рашистський ПЗРК "Верба"

39288
Російські військові з ПЗРК "Верба", ілюстративне фото довоєнних часів
Російські військові з ПЗРК "Верба", ілюстративне фото довоєнних часів

Аналіз, який допоможе захистити наші літаки від ворожих засобів ППО

Одним із зразків озброєнь росіян, що потрапив у руки Збройних Сил України, став переносний зенітно-ракетний комплекс "Верба".

АрміяInform в своїй публікації фіксує, що такий комплекс бійці ЗСУ збирали буквально по частинам: наприкінці березня у звільненому від орків Гостомелі на Київщині були знайдені пускові установки до "Верби", дещо пізніше на околицях Нової Рогані на Харківщині були знайдені ракети 9М336 до цього ПЗРК. А під Ірпенем – комплекс автоматизації ППО "Барнаул-Т", призначений для управління стрільбою ПЗРК "Верба".

Читайте також: ЗСУ знищили раритетну машину управління ППО росіян
Комплекс 9С932-2 "Барнаул-Т", який рашисти кинули під Ірпенем, квітень 2022 року

Здобути комплекс "Верба" нашим Збройним Силам було важливо, щоб напрацювати способи захисту від цієї системи наших літаків та вертольотів. Аналогічно до того, як у свій час СРСР "полював" за "Стінгерами", аби напрацювати способи протидії таким ПЗРК.

"Верба" призначена для ураження літаків та вертольотів, крилатих ракет та дронів на висоті до 4,5 км та дальності до 6 км. Перші зразки цього комплексу армія РФ почала отримувати в 2014 році.

Боєць ЗСУ з трофейним ПЗРК "Верба", фото з відкритих джерел

"Верба" є результатом модернізації радянського ПЗРК "Игла", відтак має наступні особливості. Ракета 9М336 до "Верби" отримала покращений твердопаливний двигун, БЧ більшої маси, контактно-безконтактний підривник, і начебто – захист від лазерних систем перешкод на сучасних літаках або вертольотах.

"Верба" оснащена тридіапазонною головкою самонаведення, що начебто уміє з більшою ймовірністю відрізняти реальну ціль від хибної. І що важливо, таку голівку самонаведення не потрібно регулярно охолоджувати рідким азотом.

Ракета 9М336 до ПЗРК "Верба"

Але схоже, що найбільш ретельно наші спеціалісти вивчали питання, як переносний зенітно-ракетний комплекс "Верба" працює в ув’язці з комплексом автоматизації ППО "Барнаул-Т".

Тим більш, що в наші руки потрапив повний комплект обладнання до "Барнаул-Т", зокрема пристрої, якими може користуватись оператор "Верби".

Комплект обладнання для автоматизації стрільби із ПЗРК "Верба", що входить до складу комплексу "Барнаул-Т"
Читайте також: Польща прискорює виробництво ПЗРК Piorun, які чудово збивають рашистів: з 300 до 1000 на рік