xcounter
#

Чим особливі американські САУ M109, передачу яких анонсував Рєзніков

30967
Американська САУ M109A6 Paladin, ілюстративне фото з відкритих джерел
Американська САУ M109A6 Paladin, ілюстративне фото з відкритих джерел

І як ці самохідні артустановки допоможуть ЗСУ знищувати артилерію росіян

Міністр оборони Олексій Рєзніков 28 травня цього року анонсував, що Збройні Сили України отримають американські самохідні артустановки M109 "однієї з модифікацій", завдяки "кооперації одразу декількох країн".

САУ M109 – найбільш масова у світі, що має калібр 155 мм. Найбільше армія США має САУ модифікації M109A6, лише на складах американські військові мають 500 таких самохідних артустановок. Це дозволяє сподіватись, що ЗСУ отримають від західних партнерів саме M109A6. Які характеристики має ця САУ – розібрало в своїй публікації видання АрміяInform.

Читайте також: HIMARS передають ЗСУ, але без балістичних ATACMS: на що здатні високоточні ракети GMLRS
Інфографіка АрміяInform, що розкриває характеристики САУ M109A6

Почнімо з того, що M109А6 оснащена 155-мм гаубицею М284 з довжиною ствола 39 калібрів, яка має дальність стрільби до 24 км звичайним снарядом та до 30 км активно-реактивним снарядом. Темп стрільби – до 4 пострілів на хвилину, заряджання можливе або за допомогою автоматичної гідравлічної системи або ж напівавтоматичної системи заряджання.

Найважливіше в САУ M109А6 – це бортове обладнання: оновлена радіостанція, автоматизована система управління вогнем, бортовий балістичний обчислювач, навігаційна система та приймач космічної радіонавігаційної системи NAVSTAR. Така система управління вогнем дозволяє швидко реагувати на появу цілі, знищувати навіть достатньо маневрені цілі.

Американські САУ M109A6 Paladin, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ця обставина диктує логіку, що Збройні Сили України можуть використовувати M109А6 в першу чергу для контрбатарейної боротьби, навіть – для знищення артилерії рашистів, яка намагається покинути позиції, щоб вийти з-під нашого удару.

Хоча ймовірно, що ЗСУ вже використовують "Паладіни" для утилізації орків. У всякому випадку, саме такий натяк дала прес-служба 72-ої механізованої бригади три дні тому.

Читайте також: Україна отримає "натівські" САУ Zuzana 2, що можуть бити рашистів на дальність до 40 км