xcounter
#

Армія США шукає "розумні" гранатомети з підвищеною летальністю

Армія США шукає "розумні" гранатомети з підвищеною летальністю
1437

Американські військові шукають заміну застарілим гранатометам M203/M320

Армія США планує підвищити летальність своїх 40-мм гранатометів. Так, Міноборони США опублікувало запит на інформацію (Request for information, RFI) у рамках проєкту Precision Grenadier System (PGS).

У запиті вказується, що PGS має бути "переносною інтегрованою системою озброєння, що дозволить вести високоточні бойові дії зі знищення одиничних цілей в умовах непогоди та на відкритому повітрі, з підвищеною летальністю і точністю, якщо порівнювати із застарілими гранатометами M203/M320".

Читайте також: КБАО доопрацювало автоматичний гранатомет КБА-117 до піхотного варіанту (відео)
Гранатомет
XM25 CDTE (Армія США)

Отже, американські військові шукають автономну зброю, а не підствольну пускову установку.

Схоже, що ця зброя має виконати деякі з цілей старої програми індивідуальної бойової зброї XM29 Objective Individual Combat Weapon (OICW), у результаті якої з’явилася система XM25 Counter Defilade, робота над якою (після тривалих розробок і польових випробувань в Афганістані) була зупинена у 2018 році.

Перспективний гранатомет у рамках програми PGS має бути оснащений комп’ютеризованим прицілом та підтримувати широкий арсенал боєприпасів.

Гранатомет має вражати живу силу противника на відкритій місцевості та в укриттях, вибивати двері, боротися з легкоброньованою технікою, а також вражати невеликі безпілотники на відстані до 300 м.

Загальна ж дальність ураження цілей має становити до 1000 м, ймовірний калібр – 30 мм, маса зброї – не більше 6,5 кг. При цьому граната має досягти цілі на дальності до 500 м менш як за 5 секунд.

М203
Підствольний гранатомет М203

Загалом програма PGS спрямована на пошук високопродуктивної сучасної системи озброєння з низкою вимог, які потребують технології, що будуть ефективнішими за розроблені для системи XM25 CDTE, яка свого часу виявилася заважкою (понад 16 кг), дорогою та ненадійною.

Загроза дронів також додала свої додаткові вимоги до гранатомету. Зацікавлені компанії мають надати свої пропозиції та ідеї до 3 грудня 2020 року.

Читайте також: ​Заміна G36 для Бундесверу: маленька компанія Haenel з автоматом MK556 обійшла гіганта Heckler&Koch