xcounter
#

Як армія РФ "знімає кіно" для пропагандиських відео: або навіщо звозити сотню морських мін (оновлено)

24778
На відео з дрона видно, як йде закладання контейнерів у траншею та проведена вибухівка
На відео з дрона видно, як йде закладання контейнерів у траншею та проведена вибухівка

На оприлюдненому відео помітні вкрай специфічні контейнери, які готують до підриву, Defense Express попросив фахівців оцінити чи можуть вони бути для хімічної зброї

Матеріал оновлено 2 жовтня

У мережі з'явилось відео, яке було знято українськими бійцями, на ньому помічено закладання доволі дивних сфер у траншею разом із вибухівкою для детонування від системи УР-77.

Читайте також: Рашисти вже отримують назад боєприпаси, які вони забули під час втечі від ЗСУ

Одразу з'явились перші припущення, що це може бути контейнерами для хімічної речовини, тому Defense Express оперативно звернувся до власних джерел, зокрема до фахівців військ РХБЗ, з проханням допомогти в ідентифікації.

За отриманою інформацією існує велика ймовірність того, що на відео саме контейнери з рідкою хімічною речовиною, які підготовлені до підриву. Альтернативний варіант - рідка вибухівка у специфічній тарі, що малоймовірно. Інших варіантів у фахівців, які були розпитані Defense Express - немає.

З можливих варіантів, на думку фахівців, рідкі хімічні бойові речовини: CS, також відомий, як "газ Сирень" (хлорбензальмалондинітрил) або CR, "алгоген" (дибензоксазепін). Обидві ці речовини мають бойовий стан у вигляді аерозолю.

контейнери з хімічною зброєю

CS у великих концентраціях викликає опіки відкритих ділянок шкіри, в деяких випадках - параліч дихання, серця та призводять до загибелі. CR - аналогічний за дією з CS, але вважається вдвічі потужнішим.

Район можливого розповсюдження оцінено як невеликий, бо це не летючі отруйні речовини. Водночас стійкість отруйних речовин залежить від погоди: при вологій погоді речовини будуть випаровуватись довше. Також на це впливає місцевість - яри та ліси, в яких концентрація може залишатися більшою у порівнянні з відкритою місцевістю.

Важливо те, що обидві речовини використовуються правоохоронними органами, зокрема у "газових балончиках" де їх концентрація мінімальна. З огляду на форму контейнерів можливо зробити припущення, що це промислове, а не бойове виконання.

Але у мережі паралельно з'явилась версія, що ці "контейнери" - морські міни, з огляду на розмір та характерні отвори - МЯМ.

МЯМ міна

Але тоді питання виникають стосовно того, що взагалі відбувається на відео, бо кожна міна МЯМ містить 20 кг вибухової речовини. На відео у заповненій на половину траншеї - їх близько 100, тобто близько 2 тонни вибухової речовини, а також детонуючий "трос" від УР-77.

На наступний день, 2 жовтня, з'явилось підтвердження, що це дійсно морські міни, які рашисти звезли для того, щоб зняти "кіно", а саме - "знищення одним пострілом із танка українського складу боєприпасів"...

З боку Defense Express зазначимо, що армія РФ вкотре демонструє, що її дії можуть бути абсолютно алогічні та не піддаватися будь-якому аналізу, бо не знаходяться "у координатах" психічно здорової людини.

Читайте також: Сили оборони України відпрацювали відбиття нападу з Білорусі на навчаннях "Північний буревій" (фото)