xcounter
#

Американські F-16 обслуговуватиме "роботизована рука"

1482
Роботизація крокує арміями світу
Роботизація крокує арміями світу

Роботизація процесів допомагає скоротити час, необхідний на обслуговування військової техніки, а у деяких випадках і зберегти життя обслуговуючому персоналу та льотчикам

Військово-повітряні сили США представили нову роботизовану руку, яка має значно скоротити час та кількість робочої сили, які необхідні для обслуговування винищувачів.

Цей роботизований пристрій може повністю помити винищувач F-16 Viper всього за одну годину – ця технологія, ймовірно, надалі буде використовуватися і для інших літаків, а також стане корисною для дезактивації літаків, які зазнали дії небезпечних хімічних агентів.

Читайте також: Група винищувачів замість бомбардувальника: F-15E вперше завантажили п’ятьма ракетами JASSM
F-16 винищувач
Роботизована рука може вимити винищувач у шість разів швидше за команду з чотирьох льотчиків

Так, 149-й винищувальний авіаполк Техаської національної гвардії нещодавно продемонстрував нове "озброєння" на спільній базі Сан-Антоніо-Лакленд.

Винищувач F-16
Це була перша демонстрація автоматизованого процесу миття винищувача

І якщо зазвичай на миття винищувача команді з чотирьох льотчиків необхідно до 6 годин, то завдяки роботизованій руці цей час скорочується у 6 разів. Разом з тим, це не тільки економія робочої сили, а й скорочення часу простою щойно очищеного винищувача з 2 днів до 1.

Водночас у воєнний час такий робот-помічник може бути набагато кориснішим і, наприклад, врятувати життя льотчиків від можливої дії хімічного агента.

`F-16 винищувач
Процес миття літака роботизованою "рукою"

Річ у тім, що F-16 часто використовується як платформа безпосередньої підтримки з повітря, виконуючи місії підтримки на малих висотах. Тому не виключено, що винищувач може "зачепити" ворожий хімічний агент.

Прогнозується, що впровадження автоматизованої системи може додати до 150 додаткових вильотів літаків на рік і дозволить отримати кваліфікацію ще двом пілотам.

Читайте також: Заміна Ан-26: Чехія отримала п’ять замовлених літаків C295