xcounter
#

Україна завершує контракт з Китаєм на будівництво десантних кораблів "Бізон"

6228
Третій МДК "Бізон" (номер 3327) під час випробувань в Китаї
Третій МДК "Бізон" (номер 3327) під час випробувань в Китаї

Незабаром спеціалісти з ДПЦК поїдуть до цієї країни приймати останній МДК проекту 958

Фахівці з миколаївського ДП "Дослідно-проєктний центр кораблебудування" (ДПЦК) найближчим часом відправляться в Китай, де візьмуть участь у фінальних випробуваннях четвертого малого десантного корабля на повітряній подушці проекту 958 "Бізон".

Про це в інтерв’ю виданню АрміяInform розповів головний інженер ДПЦК Дмитро Бусов.

Читайте також: Тайвань ввів у стрій новий корвет-"убивцю авіаносців"

"У 2008 році Україна і наше підприємство розпочали роботу з підписання контракту з Китайською Народною Республікою на проектування та побудову кораблів на повітряній подушці проекту 958 "Бізон". Це було глибоке перепроектування існуючого корабля проекту "Зубр" (радянський 12322 "Зубр") під нову елементну базу, під вимоги китайської сторони", - повідомив Дмитро Бусов.

МДК Бізон
Перший МДК "Бізон" зібраний в Україні (номер 3325) під час навчань у Китаї у 2020 році

За його словами, це був і є один з найбільших контрактів, що був укладений Україною (загальна вартість склала $320 млн) у військово-морській сфері.

МДК Бізон
Третій МДК "Бізон" (номер 3327) та перший корабель власного будування, під час випробувань в Китаї

"Контракт передбачав чотири кораблі, два із яких мали й були побудовані в Україні, а два будувалося в Китаї. Зараз наші спеціалісти вилітають до Китайської Народної Республіки для приймання участі у державних випробуваннях останнього корабля", - відзначив головний інженер ДПЦК.

Нагадаємо, українські МДК були побудовані у вересні 2012 року та березні 2014. Третій "Бізон", вже китайської споруди, зробили у 2017 році, після чого розпочались його випробування в інтересах національних військово-морських сил.

МДК Бізон
Китайський "Бізон" здатен узяти на борт 150 тонн вантажу – це 10 БТР і 150 військовослужбовців, або 3 танки й до 500 солдатів

Схоже, що нарешті цей великий проект близиться до остаточного завершення.

Читайте також: Китай готує цивільні судна для висадки на Тайвань, наступний крок - "штучні причали"