xcounter
#

РФ відмовилась від обміну захисників Маріуполя на полонених рашистів

РФ відмовилась від обміну захисників Маріуполя на полонених рашистів
3777

Евакуація захисників "Азовсталі" поки залишається не вирішеною задачею

Питання евакуації, екстракції або будь-якого іншого засобу порятунку бійців з оточеної "цитаделі" Маріуполя - "Азовсталі", досі залишається не вирішним, попри численні спроби та зусилля. Зокрема вирішити це питання намагався президент Туреччини Реджеп Ердоган, який двічі розмовляв з Путіним.

Зокрема, як заявив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, був запропонований варіант, коли з Туреччини направляється корабель, розрахований на 1000 осіб і у супроводженні турецьких спостерігачів здійснить евакуацію всіх, хто знаходиться на "Азовсталі". При цьому військові будуть перебувати у Туреччині до кінця війни та не будуть брати участь у бойових діях. Такий варіант був запропонований під час прямих перемовин із міністром оборони РФ Сергієм Шойгу.

Читайте також: "Азов" показав своїх бійців, захисників цитаделі Маріуполя: заклик до евакуації має бути почутий світом

Однак, за словами Джемілєва, Шойгу відмовився від такої пропозиції і заявив, що українські військові нібито мають здатися. Він також додав, що на обмін російських полонених, які зараз перебувають на території України, на захисників Маріуполь російська сторона також не погодилася.

Нагадаємо, що бійці на "Азвосталі", попри те, що б'ються в оточенні з початку березня, продовжують активні бойові дії та вибивають ворога з раніше захоплених ним позицій на території заводу.

Водночас спроби евакуювати захисників з Маріуполя не припиняються. Як повідомила Віцепрем’єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук зустрічі з РФ проводять представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

"Ми почали новий раунд перемовин навколо дорожньої мапи спецоперації. Починаємо з важкопоранених", - заявила Верещук, додавши, що українська сторона наполягає на обов'язковому підписанні документа, який закріпить механізм евакуації.

Зараз на "Азовсталі" перебувають бійці батальйону "Азов", Збройних Сил України, Національної поліції, прикордонники. Нагадаємо, що всіх жінок, дітей та людей похилого віку з "Азовсталі", як заявила Верещук 7 травня - евакуйовано.

Нагадаємо, що існує петиція до ООН - "

Save Mariupol

" щодо порятунку українських бійців з оточення. Станом на публікацію новини зібрала вже понад 1,35 млн підписів. Вона закликає організувати морську евакуацію цивільних та українських військових на територію, підконтрольну українському уряду, або на територію третьої держави-посередника.

Читайте також: Армія РФ остаточно провалила операцію під Ізюмом та перемикається на спроби оточити Сєвєродонецьк та Лисичанськ - ISW
ТЕГИ Війна