xcounter
#

"Galil та Tavor – це не наша історія": що КНВО "Форт" пропонує Збройним Силам України

8373
Пістолет "Форт-20" – новинка від КНВО "Форт", представлена на виставці "Зброя та безпека-2021"
Пістолет "Форт-20" – новинка від КНВО "Форт", представлена на виставці "Зброя та безпека-2021"

Коли ми говоримо про те, що Україні потрібна нова, сучасна зброя, то подекуди уява малює щось масштабне та грандіозне – нові танки, літаки, засоби ППО та інше "залізо". Так, ці речі армії дійсно потрібні, однак інколи ми забуваємо про іншу зброю, яка необхідна абсолютно кожному бійцю – стрілецьку. А забувати про неї аж ніяк не можна

Цього разу Defense Express вдалося поспілкуватися з головним інженером Казенного науково-виробничого об’єднання "Форт" МВС України Володимиром Івановичем ДУДАРЕМ. У цій розмові – про переоснащення Збройних Сил стрілецькою зброєю, плани та перспективи підприємства, а також про те, чому Galil і Tavor – це не наша історія.

Форт-20
Пістолет "Форт-20"

– Володимире Івановичу, передусім хотілося б поговорити про КНВО "Форт" у контексті переоснащення української армії новими зразками озброєння. Що саме може запропонувати ваше підприємство українським військовим та яка на сьогодні склалася ситуація з постачанням вашої продукції Збройним Силам України?

– Розпочну з того, що Збройні Сили України, на мою думку, найперші мають бути зацікавлені у заміні застарілих зразків на нове, сучасне озброєння, зокрема і стрілецьке. У цьому контексті КНВО "Форт" – це підприємство, яке може у стислі терміни забезпечити переоснащення Збройних Сил сучасною зброєю – пістолетами, пістолетами-кулеметами, гранатометами тощо, поставити партії необхідних боєприпасів, а також має амбітні плани щодо створення та виробництва нових зразків стрілецької зброї, які точно стануть у пригоді українським військовим.

КНВО
Виробничі потужності КНВО "Форт"

Водночас я, на жаль, не можу стверджувати, що Міноборони України є активним покупцем нашої продукції. Наприклад, станом на липень цього року ми поки що не отримали жодного замовлення на постачання наших пістолетів та боєприпасів Збройним Силам України.

Звичайно, до кінця року все ще може змінитися, але загалом якоїсь позитивної, висхідної динаміки із замовленнями ми не бачимо. Минулого року ми поставили Збройним Силам наш тактичний комплекс "Форт 14ТП" [йдеться про пістолет та "глушник" до нього – прим. DE], а також боєприпаси для Міністерства оборони України.

КНВО
Як стверджує Дудар, у КНВО "Форт" відповідально підходять до випробування власної зброї та тестують її у найскладніших умовах

Загалом на сьогодні ми серійно постачаємо військовим лише комплекс "Форт 14ТП", а на озброєння Збройних Сил України прийнято всього два наших пістолети – "Форт 14ТП" та "Форт 17". Але це все – не ті обсяги та не ті можливості, які ми насправді можемо продемонструвати. Наприклад, КНВО "Форт" може в стислі терміни забезпечити заміну пістолетів ПМ та АПС у Збройних Силах України – за умови наявності відповідних програм та їх фінансування, а за необхідності ще й поставити на озброєння всі наші зразки стрілецької зброї.

Не варто забувати також і про наш повний "апгрейд" автоматів Калашникова АКМ та АК-74, що може значно полегшити життя військовим – його теж замовляти поки що не хочуть, але тут, мушу визнати, в нас є чимало конкурентів. І це далеко не весь наш потенціал – з урахуванням тих розробок, які ми, зокрема, представили на виставці "Зброя та безпека-2021", а також плануємо представити в недалекому майбутньому.

– На вашу думку, чому Міноборони не поспішає із закупівлею продукції КНВО "Форт" для Збройних Сил України? З урахуванням того, що, як ви стверджуєте, така зброя українським військовим дійсно потрібна.

– Ми не отримуємо об’єктивних аргументів щодо того, чому саме наша продукція не закуповується для Збройних Сил у тих обсягах, які хотілося б бачити насправді. Наприклад, ми пропонуємо для військових наш гранатомет "Форт 600", а нам кажуть, що його будуть закуповувати лише в тому випадку, якщо у нас буде до нього граната. Водночас Національна гвардія України невдовзі буде проводити визначальні відомчі випробування цього зразка. А Шосткінський завод "Імпульс" заявляє, що гранату 40×46 виготовляє серійно.

Форт-230
Під час випробувань пістолета-кулемета

Аналогічна ситуація і з пістолетом "Форт 28" у калібрі 5,7×28. Цей пістолет має потужний боєприпас з великою початковою швидкістю кулі. Взагалі у світі є лише три подібних пістолети, одним з яких є якраз наш "Форт 28". У цій розробці багато наших запатентованих рішень, ми отримуємо дуже позитивні відгуки від користувачів. Втім, для Збройних Сил України закуповувати цей пістолет поки що не хочуть через те, що немає під нього патронів. Але ж придбати окремо гранати чи патрони під наші зразки – це зовсім не проблема, тому ця вся ситуація насправді вигадана. Для чого – незрозуміло.

– Чи може бути причина в тому, що Збройні Сили України просто не задоволені тими зразками озброєння, які ви їм пропонуєте?

– Аж ніяк. Ми всі зразки, які в нас є, давали на дослідну експлуатацію в ССО, ДШВ тощо. Вони отримували їх на певний період, наприклад, на півроку, тестували й потім казали нам: "Ось це і це нам підходить, а тут треба доопрацювати". Ми всі ці побажання враховували й удосконалювали нашу продукцію. Ба більше, пістолет "Форт 14ТП" постійно експлуатується спецпідрозділами ЗСУ у зоні ООС.

Форт-230 КНВО
Пістолет-кулемет "Форт-230"

Ми поставили їм певну кількість пістолетів і офіційно не отримали жодної рекламації. На словах нам сказали, що було шість зауважень, але вони насправді мізерні, на кшталт того, що от під час стрільби з "глушника" втомлюється рука – але ж зробити його легше не проблема, просто у такому випадку він буде витримувати не 3000 пострілів, а 1000. Так, можливо десь років з п’ять-шість тому ми отримували зауваження щодо прицільних пристроїв – добре, питань немає, ми ці зауваження усунули, зокрема зробили тритієві вставки в мушці та цілику.

Наші бойові пістолети регулярно закуповують низка інших силових структур України, наприклад, Національна поліція, Національна гвардія, СЗР та інші. І регулярно від наших покупців, зокрема від СЗР та спецпідрозділу "КОРД", ми отримуємо звіти по ходу підконтрольної експлуатації – скільки настріляли, чи були якісь проблеми і таке інше. Це все листування ми збираємо докупи, демонструємо його Збройним Силам України – будь ласка, дивіться, ось досвід експлуатації нашої продукції, ось відгуки про неї.

Пістолети КНВО "Форт" мають попит і за кордоном. Ми постачаємо їх у Польщу, Румунію, Панаму, Індонезію, Єгипет, Саудівську Аравію, країни Південної Африки – йдеться про такі зразки, як "Форт 14ПП" та "Форт 19" під патрон 9×19, а також "Форт 28" під патрон 5,7×28. Від наших закордонних покупців зауважень не отримуємо – буває, що є прохання, індивідуальні побажання щодо удосконалення – але якістю нашої продукції вони задоволені на всі сто відсотків.

КНВО

Зрештою, ми в КНВО "Форт" відповідально ставимося до того, щоб наша продукція була якісною та відповідала світовому рівню. У нас є атестовані лабораторія типових випробувань та балістична лабораторія, які роблять наші заводські випробування жорсткішими за державні та навіть за умови експлуатації нашої зброї. Водостійкість, перепади температур – від - 50 °C до + 50 °C – усе це ми перевіряємо. От навіть в інтернеті є безліч відео, де тестують нашу зброю. Наприклад, наші нові пістолети-кулемети "Форт 230" спеціально занурювали в багнюку, а потім стріляли з них – і вони чудово працювали в таких умовах.

Наостанок – як ще один доказ високої якості та надійності нашої продукції – можу сказати таке: ми зараз на низку зразків нашої продукції хочемо збільшити гарантійний термін обслуговування. Якщо зараз покупець отримує від нас один рік гарантованого сервісного обслуговування, то наразі ми хочемо збільшити цю цифру до трьох років. А на деякі складові зброї (затвор, ствол, рамка тощо), можливо, зробимо пожиттєву гарантію. Ось так.

Повна версія статті
доступна передплатникам

Щоб отримати доступ, необхідно зареєструватись на сайті та обрати варіант передплати.

РЕЄСТРАЦІЯ
Я вже зареєстрований передплатник. Увійти