xcounter
#

ЗСУ вперше показали, як наша авіація знищує рашистів "розумними бомбами" JDAM-ER (відео)

10630
"Розумні авіабомби" JDAM-ER, фото ілюстративне, джерело - U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. James Hodgman/DVIDS
"Розумні авіабомби" JDAM-ER, фото ілюстративне, джерело - U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. James Hodgman/DVIDS

Важливо, що такий "дебют" відбувся саме на Бахмутському напрямку, а відео було відзняте з дрона

"Армія дронів" опублікувала відео про те, як завдяки безпілотникам 77-ма десантно-штурмова бригада разом із тактичною авіацією знищують склад боєприпасів та скупчення окупантів на Бахмутському напрямку.

І в цьому відео насправді найважливішим є елемент, що залишився "за кадром, а саме – якого типу боєприпаси були використані проти рашистів у цьому епізоді. Бо зазвичай ми можемо побачити відстріл некерованих ракет із Су-25 в режимі кабрування впритул до лінії фронту. А тут маємо справу з "генератором бавовни", який дозволяє бити з повітря як мінімум на тактичну глибину по тилам окупантів.

Читайте також: У планах крилата ракета на 1000 км: компанія з України покаже систему великої дальності Міноборони та члену НАТО

Тому можемо цілком прийти до висновку, що на цьому відео було вперше показано бойове застосування саме американських "розумних бомб" JDAM-ER проти російських окупантів.

Поки що зарано робити будь-які узагальнення щодо того, за якою саме тактикою наша авіація може використовувати JDAM-ER проти російських окупантів. Тому ми коротко нагадаємо, що взагалі відомо про передачу таких "розумних бомб" для ЗСУ.

Вперше про надання цих керованих авіабомб Україні США оголосили в рамках чергового пакету допомоги 21 грудня 2022 року. За декілька днів потому в західній пресі з’явились перші припущення, як саме літаки радянського зразка в строю ЗСУ могли адаптовані під ці "розумні бомби": для їх підвісу може використовуватись той же пілон LAU-118/А, як і для ракет AGM-88 HARM, а для подібного формату застосування США ще декілька років тому розробили спеціальне програмне забезпечення.

AGM-88 HARM, адаптована під МіГ-29 Повітряних Сил ЗСУ за допомогою пілона LAU-118/А, вересень 2022 року, фото з відкритих джерел

Перші повідомлення в західних ЗМІ про фактичну передачу Україні JDAM-ER з’явились наприкінці лютого 2023 року.

Перші заяви від Пентагону про те, що наша авіація уже застосовує по окупантам такі "розумні бомби", і що для скиду використовується режим кабрування, з’явились уже на початку березня цього року. А перше офіційне підтвердження від наших Повітряних Сил з’явилось уже на початку квітня 2023 року.

Читайте також: ЗМІ пишуть, що свої Ми-17 для ЗСУ міг дати далекий Еквадор, хоча ця країна все заперечує