xcounter
#

ЗСУ мають ще одного виробника снарядів до Д-30, і він екзотичніше Пакистану

23275
Гаубиці Д-30 Збройних Сил України, ілюстративне фото довоєнних часів
Гаубиці Д-30 Збройних Сил України, ілюстративне фото довоєнних часів

Але схоже, що в цій історії саме США були фактичним та негласним постачальником таких боєприпасів

Twitter-профіль Ukraine Weapons Tracker опублікував відео, яке вказує – артилеристи Збройних Сил України отримали уламково-фугасні снаряди ОФ-462 калібру 122 мм до гаубиць Д-30, котрі були взагалі вироблені в Ірані. Час та місце дії на відео, можливий обсяг поставок снарядів іранського виробництва – не розкриваються.

Сам факт поставки снарядів "родом" з Ірану виглядає більш ніж екзотично. Навіть екзотичніше за снаряди до Д-30, виготовлені в Пакистані. І тут можуть бути дві версії, як саме ЗСУ могли отримати боєприпаси іранського виробництва.

Читайте також: Фінляндія оголосила про надання нового пакету допомоги Україні

Перше, що може спадати на думку – ці снаряди Україна закупила безпосередньо у виробника. Але цей варіант – насправді безглуздий, бо за можливість "точкової" закупівлі боєприпасів у підсанкційного Ірану наша держава точно би не стала ризикувати відносинами із США.

Більш ймовірний варіант – ці іранські снаряди до Д-30 опинились в переліку контрабандної зброї, котра призначалась єменським хуситам, і яку ВМС США перехопили у водах Перської затоки. Так як таке озброєння стало по факту "надлишковим військовим майном", воно доволі швидко та негласно "мігрувало" туди, де воно потрібніше для боротьби за цивілізацію. Тобто – в руки артилеристів Збройних Сил України.

Гаубиці Д-30 Збройних Сил України, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: ЗСУ отримали шведський "аналог СПГ-9": чи можна з нього "роздовбати" БМП-3 чи танк