xcounter
#

За 4 роки в Україні планують налагодити виробництво легких багатоцільових гелікоптерів ВМ-4

2586
Військова версія українського гелікоптера ВМ-4В "Кіборг"
Військова версія українського гелікоптера ВМ-4В "Кіборг"

Створенням вітчизняної розробки займається приватна компанія ТОВ "Авіаційна компанія "Вектор"

Відзначається, що протягом найближчих трьох років у три етапи буде розроблений пакет конструкторської документації, побудовані дослідні зразки машини та проведені їх випробування та сертифікація.

На четвертий рік, за планами компанії, має бути випущена перша серійна партія гелікоптерів. Наразі розглядається будівництво таких машин на потужностях ДП "Антонов".

Читайте також: Українська приватна компанія отримала патент на гелікоптери з гібридною силовою установкою (фото)
ВМ-4

За словами Генерального директора ТОВ "Авіаційна компанія "Вектор" (входить до складу ГС "Ліга оборонних підприємств України") Анатолія Козубенко, ціна базової версії гелікоптера ВМ-4 становить близько 350 тисяч доларів, а практично всі деталі (окрім двигунів та деяких компонентів) вітчизняного виробництва.

ВМ-4 (більш відомий як "Джміль") має численні модифікації, однією з яких є військова версія ВМ-4В "Кіборг", який здатний, нести на собі некеровані ракети АР-8, керовані ракети АР-8Л, протитанковий ракетний комплекс "Бар’єр" та кулемети ПКМТ.

Використання двох поршневих двигунів (або гібридного двигуна) суттєво зменшує тепловий слід машини, що робить гелікоптер малопомітним для ракет з інфрачервоною головкою самонаведення (ПЗРК).

Також розробляється морська палубна версія ВМ-4К "Нептун", яка, крім ракетної зброї та кулемета, зможе нести на собі гідроакустичні буї та глибинні бомби для боротьби з підводними човнами.

ВМ-4

Наразі українською розробкою вже зацікавилися закордоном. З однією з азійських країн, що зацікавлена в оснащенні подібними гелікоптерами своїх поліцейських підрозділів, навіть підписано відповідний протокол.

Читайте також: Українське підприємство опанувало нову технологію виробництва композитних матеріалів (фото)