xcounter
#

Воїни ЗСУ "клацають" танки рашистів рідкісною САУ 2С9 "Нона-С" (відео)

10178
Самохідні артустановки "Нона-С" Збройних Сил України, ілюстративне фото довоєнних часів
Самохідні артустановки "Нона-С" Збройних Сил України, ілюстративне фото довоєнних часів

Щоб прикрити позицію цієї САУ, наші захисники використовують раритетні радянські "Максими" та кулемети Дєхтярова

Українська редакція Deutsche Welle показала відеорепортаж із фронту, в якому фігурує рідкісна як для Збройних Сил України самохідна універсальна артустановка 2С9 "Нона-С" калібру 120 мм.

Така САУ може виступати як гармата, гаубиця або ж міномет. Один із персонажів репортажу розповів, що саме ця "Нона-С" рашистські танки "клацає наче горішки", стрільба відбувається на дальність до 10 кілометрів.

Читайте також: ЗСУ тестують доволі рідкісну гаубицю, завдяки трофеям Україна більш ніж втричі збільшила їх кількість у військах

За даними довідника The Military Balance 2021, ЗСУ мали 40 одиниць 2С9 "Нона-С".

Але за іншими даними, фактично в строю лишались лише декілька таких САУ, боєздатність яких підтримувалась за рахунку "канібалізму запчастин" з інших машин цього типу. Якщо брати дані порталу Oryx, то за час війни трофеєм Збройним Сил України стали лише чотири рашистські САУ 2С9 "Нона-С".

САУ "Нона-С" Збройних Сил України, ілюстративне фото довоєнних часів

Для більшого ефекту, автори репортажу також показали, що наші бійці вимушені використовувати на фронті як штатну зброю раритетні "Максим" та кулемет Дєхтярьова. Сподіваємось, що такий акцент на "раритетній радянській зброї" знайде свій відгук у головних глядачів цього репортажу – осіб із воєнно-політичного керівництва Німеччини, що приймають рішення про військову допомогу для України.

Читайте також: Німеччина знайшла причину не відправляти Україні 40-річні бронетранспортери Fuchs