xcounter
#
Начальником Головного управління розвідки Міністерства оборони було призначено Кирила Буданова / Фото: wikipedia.org

Воєнна розвідка України отримала нового очільника

Начальником Головного управління розвідки Міністерства оборони було призначено Кирила Буданова / Фото: wikipedia.org
5970

Відповідний Указ Президента №308/2020 від 5 серпня було опубліковано на сайті голови держави.

ГУР МО України, Кирило Буданов, Defense Express

"Призначити Буданова Кирила Олексійовича начальником Головного управління розвідки Міністерства оборони України", - йдеться в тексті указу №308/2020 від 5 серпня, оприлюдненому на сайті Президента.

Читайте також: РФ готова до вторгнення в Україну з декількох напрямів
ГУР МО України, Кирило Буданов, Defense Express
Емблема Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Указом №307/2020 від 5 серпня Володимир Зеленський звільнив з цієї посади Василя Бурбу, який очолював відомство з 15 жовтня 2016 року.

ГУР МО України, Кирило Буданов, Defense Express

В Офісі Президента привітали призначення Кирила Буданова на посаду та пояснили, що зміна начальника ГУР Міністерства оборони "пов’язана з потребою переформатування та інтенсифікації роботи, пошуку та впровадження сучасних підходів і поглядів на вирішення безпекових питань".

Також на Банковій подякували за роботу попереднього очільника ГУР МО України: «Офіс Президента України дякує Василю Бурбі, який обіймав посаду начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Він проявив свою високу ефективність та професійність і зробив чималий внесок у покращення безпекової ситуації в Україні».

Відомо, що саме Кирило Буданов у минулому році став мішенню російських диверсантів, які намагались підірвати його автомобіль.

ГУР МО України, Кирило Буданов, Defense Express
Воєнну розвідку України очолив легендарний бойовий офіцер Кирило Буданов, фото якого не знайдеш у відкритому доступі / Фото ГУР МОУ

Зокрема, у ніч на 4 квітня 2019 року на вулиці Вільямса у Києві підірвали автомобіль Chevrolet Evanda. Тоді Генеральній прокуратурі України назвали підрив терористичною атакою на працівника однієї з українських спецслужб. ЗМІ повідомлял, що мова могла йти б про співробітника Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирила Буданова. Пізніше це підтвердили матеріали суду над злочинцями.

Автомобіль розвідника намагався підірвати росіянин із документами на ім’я Олексія Ломака. Він встановив міну під машиною, однак під час цього вона здетонувала. Унаслідок невдалого замаху СБУ вдалося затримати цілу групу диверсантів, які організовували замах на Буданова.

ГУР МО України, Кирило Буданов, Defense Express

Показово, що в мережі неможливо знайти фото Буданова, та й офіційний сайт ГУР МОУ нічого не повідомляє про офіцера.

ЗМІ повідомляли, що Кирило Буданов міг служити під командуванням командира 10-го окремого загону спеціального призначення, начальника спеціального резерву Головного управління розвідки Міністерства оборони України ГУР МО України Максима Шаповала, який влітку 2017 року трагічно загинув 27 червня 2017 року внаслідок зухвалого терористичного акту (вибуху автомобіля в Солом'янському районі м. Києва), спланованого російськими спецслужбами.

Слід зазначити, що в системі національної безпеки України воєнна розвідка посідає важливе місце, залишаючись опорою державності України та одним із інструментів захисту національних інтересів від зовнішніх загроз. До сфери інтересів воєнних розвідників належить інформація, пов’язана з реальним або вірогідним супротивником, яка дозволяє визначити його військові ресурси, бойові можливості та вразливі місця, встановити передбачуваний театр воєнних дій.

Як складова частина Збройних Сил України воєнна розвідка наразі проходить етап модернізації для розширення своїх можливостей з інформування вищого політичного і воєнного керівництва держави, отримання якісної, достовірної та термінової інформації з метою протидії агресору.

Читайте також: Українська розвідка: шляхи до вдосконалення