xcounter
#
Фото: Радіо Свобода, Євгенія Назарова

В РНБО та Уряді відреагували на ситуацію довкола ПАТ "Мотор Січ"

Фото: Радіо Свобода, Євгенія Назарова
1129

В РНБО визначили, що ПАТ "Мотор Січ" – підприємство стратегічного значення, а технології та розробки українських вчених в галузі авіабудування становлять невід’ємне інтелектуальне надбання України. Голова ж Уряду України вважає, що долю підприємства "Мотор Січ", контрольний пакет якого купили китайці, вирішать у суді​

Cекретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов коментуючи інформацію щодо ситуації, яка склалась навколо діяльності компанії ПАТ "Мотор Січ", заявив: "Апаратом РНБО України за дорученням Президента України Володимира Зеленського вживаються вичерпні заходи щодо збереження пріоритетності національних інтересів держави в питанні розвитку стратегічних підприємств і унеможливлення передачі в незаконний спосіб іншій державі українських оборонних технологій".

Мотор Січ, Олексій Данілов, Defense Express
Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов

За словами Олексія Данілова, "Стратегічним пріоритетом державної політики щодо ПАТ "Мотор Січ" є розвиток підприємства, як базового для виконання державного оборонного замовлення у виробництві сучасних двигунів, у тому числі для новітніх розробок українських крилатих ракет".

Читайте також: "Мотор Січ" знову вийшла в прибуток після збитків минулого року (звіт)

Олексій Данілов нагадав, що з метою забезпечення національних інтересів у сфері авіадвигунобудування було прийнято відповідне рішення Ради національної безпеки і оборони України №58 "Про невідкладні заходи щодо захисту національних інтересів держави у сфері авіадвигунобудування", яким визначені конкретні завдання Кабінету Міністрів України та іншим державним органам.

Мотор Січ, Defense Express
ПАТ "Мотор Січ" є одним з найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки. Продукція підприємства постачається в більш ніж 100 країн світу.

Нагадаєм, що раніше в четвер, 6 серпня ц.р., Президент України Володимир Зеленський звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з листом, в якому закликав невідкладно вжити спільно з апаратом Ради нацбезпеки і оборони і Службою безпеки України вичерпних заходів щодо захисту економічних інтересів держави.

"Слід здійснити системну оцінку впливу на стан економічної безпеки держави приватизації або продажу корпоративних прав у статутному капіталі підприємств, що мають монопольне (домінуюче) становище на ринку товарів, науково-дослідних (науково-технічних) установ, а також підприємств, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, зокрема публічного акціонерного товариства "Мотор Січ", — йдеться в повідомленні прес-служби глави держави.

Мотор Січ, Defense Express, Володимир Зеленський, Президент України
Президент України Волдимир Зеленський доручив оцінити наслідки продажу Мотор Січі / Фото: прес-служба Президента

Своєю чергою прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що доля компанії "Мотор Січ", яка є провідним виробником двигунів для авіації та їхніх запчастин в Україні та у світі, стала питанням геополітики і, найімовірніше, вона вирішуватиметься в суді.

"Україна – держава з ринковою економікою. Відповідно, держава не може втручатися у продаж пакетів акцій одним інвесторам, іншим, купівлю цих акцій будь-ким. І тут насправді питання в площині третейських, судових суперечок. Коли рішення мають ухвалювати не політики, а неупереджені інституції, які призначені для цього в усьому світі", – зазначив голова уряду.

Мотор Січ, Defense Express, Денис Шмигаль, Прем'єр-міністр України
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль: Питання "Мотор Січі" буде розв’язано в судовому порядку

Шмигаль додав, що "питання "Мотор Січі" – справді складне". "Воно лежить у розрізі не просто політики, а геополітики. Тому воно буде розв’язано в судовому порядку, тому не можна сказати, що має бути так або інакше, тому що це буде тиск на суди", – вважає прем’єр-міністр України.

Defense Express повідомляв, що китайські інвестори, представлені в Україні компанією Skyrizon, оприлюднили офіційну інформацію про співпрацю з групою DCH Олександра Ярославського по ПАТ "Мотор Січ" на сайті Шанхайської біржі.

Мотор Січ, Defense Express, Beijing Skyrizon, DCH Group
Китайська компанія Beijing Skyrizon і DCH Group українського бізнесмена Олександра Ярославського 4 серпня подали нову заяву в Антимонопольний комітет України (АМКУ) з приводу купівлі акцій АТ "Мотор Січ".

Раніше Антимонопольний комітет України (АМКУ) розглядав справу про концентрацію в угоді з отримання Skyrizon Aircraft Holdings Limited і державним концерном "Укроборонпром" спільного контролю над ПАТ "Мотор Січ".

Довідка DefenseExpress:

У 2015 році, коли керівництво ПАТ "Мотор Січ" уклало з китайським холдингом Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co Ltd меморандум про співробітництво з метою створення заводу із виробництва авіаційних двигунів у місті Чунцін.

Протягом 2016 року з китайською стороною було оформлено угоду про продаж структурами Богуслаєва контрольного пакету акцій. Тоді реалізацію контракту заблокувало СБУ, яке відкрило кримінальне провадження за статтею "диверсія" Кримінального кодексу. Згодом третьою стороною в угоді між Skyrizon і "Мотор Січ" виступив державний концерн "Укроборонпром".

Мотор Січ, Defense Express

Досягнуті домовленості передбачали, що китайці отримають 50% акцій "Січі", а держава в особі "Укроборонпрому" – 25% акцій підприємства. Теоретично це дозволить українській владі впливати на ухвалення рішень менеджментом "Мотор Січ" після продажу.

Крім того, китайська сторона мала внести 100 мільйонів доларів, або 2,8 млрд гривень до національного бюджету України. Кошти мали бути витрачені на підтримку авіаційних державних підприємств. Так, розробник авіадвигунів "Івченко-Прогресс" (ДК "Укроборонпром"), які серійно виготовляє АТ "Мотор Січ" має отримати 1,4 мільярди гривень. ДП "Антонов" - 800 млн гривень. Харківське державне авіаційне виробниче підприємство – 370 мільйонів. Також менші кошти були передбачені для інших заводів, що входять до складу концерну.

Мотор Січ, Defense Express

Ці кошти не були внесені з огляду на відсутність згоди з боку АМКУ для остаточної легітімізації цієї оборудки.

Саме ж АТ "Мотор Січ" ще в 2016 році також отримало 100 млн доларів. Це пільгове кредитне фінансування під 0,3% річних. Строк повернення позики становить 10 років з моменту надання коштів.

Мотор Січ, Defense Express

США неодноразово висловлювали занепокоєння продажем "Мотор Січі" китайським власникам. Навіть оголошувалося, що США розраховують на нову угоду з залученням на "Мотор Січ" американського чи іншого інвестора, щоб підприємство не було продано китайському покупцеві.

ПАТ "Мотор Січ" є одним з найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Продукція підприємства постачається в більш ніж 100 країн світу.

Мотор Січ, Defense Express
Читайте також: Хто контролюватиме "Мотор Січ": подано нову заяву в Антимонопольний комітет України