xcounter
#

Українська армія може залишитися без нових радарів

1881
Українська армія може залишитися без нових радарів

Оборонне відомство України внесло КП "НВК "Іскра" до реєстру боржників за неіснуючий борг п’ятнадцятирічної давнини.

Частини та підрозділи протиповітряної оборони Збройних сил України можуть залишитися без нових вітчизняних радарів виробництва Казенного підприємства "Науково - виробничий комплекс "Іскра", зі складу ДК "Укроборонпром".

Причиною цього є те, що Міністерство оборони України (МОУ) внесло виробника до реєстру власних боржників через, нібито, наявність простроченої кредиторської заборгованості перед відомством на загальну суму 5,856 млн грн. зі строком утворення 31 травня 2005 року за Державним контрактом №91-97 від 12 листопада 1997 року.

Читайте також: На "НВК "Іскра" провели глибоку модернізацію чергової РЛС для ЗСУ (фото)

В результаті Міноборони заблокувало роботу "Іскри".

Під загрозою опинилося існування колективу з 2500 осіб, програма радару ППО 80К6КС1 та виробництво радару артилерійської розвідки "Зоопарк-3". Про це в Facebook повідомив головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов.

За його даними, на сьогодні "вийшли всі терміни фінансування програми радарів 80К6КС1. Заборгованість Міноборони перед підприємствоvтільки за цією програмою досягла 55 мільйонів гривень. Однак оборонне відомство знайшло якусь стару прострочену заборгованість 2005-го року! На суму 5,8 млн гривень.

"Відтоді змінилося безліч урядів, томи листування за цими боргами написані, помінялися директори, почалася війна, підписані і виконувалися держпрограми, але щоб шантажувати підприємство цією абсурдною претензією, хтось у МО не полінувався, знайшов якийсь папірець, і паралізує роботу одного з небагатьох ще живих підприємств у сфері радіолокації, щоб "віджати" закладені в бюджеті кошти! Через цю заборгованість нібито і не виплачується аванс на виробництво інших радарів", - пише Юрій Бутусов.

При цьому, як зазначено в поширеному журналістом листі, відповідно до рішення Вищого арбітражного суду України від 21 червня 2000 року по даному контракту щодо стягнення з «Іскри» 5,856 млн грн. за позовом прокурора Північного регіону України в інтересах МОУ було відмовлено. В подальшому при перегляді рішення, вимоги Міноборони України про стягнення грошових коштів відхилено в повному обсязі.

"Як можна завдавати такий удар найбільшому виробнику радарів в Україні? "Іскра" робить радари ППО, радари артрозвідки, робить проект спільно з французькою компанією Talhes з виробництва сучасних засобів РЕБ. Ну як таке можна гальмувати? Немає жодного логічного пояснення.

55 мільйонів - просто смішна сума для МО, гроші з бюджету міністерство отримує, жодних підстав відмовляти у виплатах не може бути, все розраховано в бюджеті! Відповідальність за це прямо лежить на міністрі оборони Андрієві Тарані, сподіваюся, він все-таки прийме об'єктивне рішення і гроші надійдуть", - резюмує журналіст.

Нагадаємо, КП «НВК «Іскра» є провідним розробником і виробником наземної радіолокаційної техніки оборонного комплексу України.

На підприємстві виготовляються широкий спектр сучасних оглядових радарів, серед яких 90К6Е, 80К6 та 36Д6, засобів радіоелектронної боротьби Р-330 «Мандат Б1Е», а також комплекси контрбатарейної боротьби 1Л220УК. Загалом за багаторічну історію підприємства, вироблено більше шести тисяч високоефективних, надійних і простих в експлуатації радіолокаційних станцій, які були поставлені в більш ніж в 50 країн світу.

Читайте також: Стало відомо, коли серійний контрбатарейний радар 1Л220УК від НВК "Іскра" потрапить до Збройних Сил України