xcounter
#

Україна просить у Португалії танки Leopard 2 та ракети Harpoon

11782
Бронетехніка португальської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Бронетехніка португальської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Наша країна докладає усі можливі зусилля, щоб отримати сучасне озброєння, необхідне для розгрому ворога

Президент України Володимир Зеленський учора звернувся до парламенту та народу Португалії з проханням дати озброєння і техніку для Збройних Сил України. Якщо конкретніше – Верховний Головнокомандувач та глава нашої держави просив дати танки Leopard 2, бронетранспортери та протикорабельні ракети Harpoon.

Таке рішення виглядає в чомусь неочікуваним, бо Португалія не входить в ряд потужних у воєнному плані держав, хоча і є членом НАТО. З іншої сторони, Португалія – один із вагомих прихистків для нашої діаспори, можливо саме на це і ставка.

Читайте також: Словенія передасть Україні танки М-84, натомість отримає німецькі Leopard 2 та Marder

За даними The Military Balance за 2021 рік, військові витрати Португалії в 2020 році тримались на рівні 2,5 мільярдів доларів при чисельності збройних сил в 27,25 тисяч осіб. На жаль, Португалія не може похвалитись значним парком ОБТ, армія країни має лише 37 танків Leopard 2A6.

Але зате португальці мають доволі пристойний парк інших зразків БТТ - близько 200 одиниць гусеничних бронетранспортерів М113, близько 150 колісних БМП типу Pandur II.

Португальські Leopard 2A6, ілюстративне фото з відкритих джерел

Щодо португальських "Гарпунів" ситуація наступна. В строю ВМС Португалії є 5 фрегатів та 2 субмарини, що можуть виступати носіями протикорабельних ракет RGM-84C Harpoon Block 1B та UGM-84L Harpoon Block II, але нема згадок у відкритих джерелах, що в португальців є наземна версія ПКР Harpoon.

У всякому випадку, необхідно зафіксувати на прикладі звернення до Португалії, що наша держава докладає усі можливі зусилля, аби отримати сучасну зброю, необхідну для розгрому росіян. Висловимо сподівання, що Португалія передасть нам усе необхідне озброєння, зокрема по максимуму танки Leopard 2A6.

Португальський фрегат NRP D Francisco de Almeida (F 334) в складі групи кораблів НАТО, ілюстративне фото з відкритих джерел

І також – опишемо такий цікавий момент. Чисельність збройних сил Португалії сягає 27,25 тисяч осіб, але в резерві числяться одразу 211,7 тисяч військовослужбовців, зокрема 210 тисяч "багнетів" - у сухопутних військах, у яких штатна штатна чисельність мирного часу -усього 13,7 тисяч військовослужбовців.

Як управляти воєнною машину, де на одного військовослужбовця в штаті – 10 резервістів, може бути перспективним напрямком для обміну досвідом між Україною та Португалією, уже після нашої Перемоги у війні.

Португальський Leopard 2A6, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Пентагон дає додаткову допомогу Україні на 800 мільйонів, в пакеті – одразу 72 гаубиці та дрони