xcounter
#

Ударні БПЛА Bayraktar TB2 налітали рекордні 200 тисяч годин (відео)

2399
 БПЛА Bayraktar-TB2
БПЛА Bayraktar-TB2

Оперативно-тактичні багатоцільові безпілотники Bayraktar TB2 виробництва турецької компанії Baykar Makina налітали вже 200 тисяч годин

Про досягнення рекордних для турецької авіатехніки показників нальоту повідомила прес-служба компанії, оприлюднив невелике відео.

Нагадаємо, перший політ Bayraktar TB2 зробив у 2014 році (у 2009 році піднявся в повітря передвісник цієї машини - Bayraktar TB1). Того ж року безпілотник взяв участь у бойовій операції на сході Туреччини, а у 2016 році стало відомо про успішне бойове застосування з дрона ПТРК UMTAS проти курдських загонів. Після чого багатоцільовий БПЛА й надалі застосовувався в різноманітних бойових операціях на турецьких кордонах.

Читайте також: У Лівії знищено вже 15 ЗРГК "Панцирь-С1" російського виробництва (відео)

Зокрема відомо, що на середину 2019 року Bayraktar TB2 зробили близько 10 000 бойових вильотів, а загальний час їх перебування в повітрі складав понад 130 000 годин.

БПЛА Bayraktar-TB2
Турецький БПЛА Bayraktar-TB2 з керованими боєприпасами MAM-C та MAM-L

Однак справжня світова слава прийшла до безпілотника від Baykar Makina під час загострення на півночі Сирії у лютому-березні цього року. Так, під час бойових дій в Ідлібі проти військ Асада, турецькі дрони зробили безліч бойових вилетів, а своїм високоточним озброєнням від компанії Roketsan знищили велику кількість техніки та солдатів сирійського диктатора.

Зокрема на початок березня ц.р., за офіційними підрахунками Міністерства оборони Туреччини, армія Асада втратила понад 200 одиниць бронетехніки, близько 50 одиниць артилерійського озброєння та РСЗВ, близько 100 одиниць автотехніки та понад 3 тисячі військових. При цьому переважна більшість втрат була нанесена саме ударами "Байрактарів" або за їх наведення на ціль інших високоточних ракет.

MAM-C та MAM-L
Основне озброєння БАК Bayraktar-TB2 - керовані авіабомби MAM-C та MAM-L

Ще більше про Bayraktar TB2 почали говорити після вдалих уражень розрекламованих російських ЗРГК "Панцир С1", які були спішно перекинуті на північ Сирії, щоб захистити панікуючих асадівських вояків. Однак комплекси, які повинні були знищити безпілотну загрозу, самі стали жертвами. Майже відразу у мережі з'явилися оперативні відео зі знищенням російських ЗРГК.

Відомо, що за короткий час протистояння в Ідлібі було уражено 3 ЗРГК "Панцирь-С1", 3 ПУ ЗРК С-125 "Печора", радар до С-125 та ЗРК "Тор-М1", а від вогню у відповідь було втрачено лише два Bayraktar TB2.

БПЛА Bayraktar TB2
Оперативно-тактичні ударні БПЛА Bayraktar TB2 з двома легкими керованими боєприпасами MAM-L

Не менш успішними були дії розроблених Baykar Makina безпілотних комплексів у Лівії, де Туреччина підтримала війська Уряду національної єдності. Лише за кілька місяців їх застосування проти сил генерала Халіфа Хафтара ситуація на полі бою докорінно змінилася.

Практично самотужки, турецькі дрони своїми високоточними ударами змусили відступити підрозділи Лівійської національної армії, докорінно змінивши хід військової компанії. При цьому, вони не тільки успішно вражали солдатів Хафтара, а й влаштували справжній геноцид ЗРГК "Панцир С1". Зокрема відомо, що на кінець травня було знищено 15 одиниць цих систем. Практично всі ці випадки було зафіксовано на відео та оприлюднено в мережі.

Варто додати, що наразі компанія Baykar Makina передала турецьким збройним силам та жандармерії 107 одиниць Bayraktar TB2. Ще шість оперативно-тактичних БПЛА було поставлено в Катар. Аналогічна кількість була закуплена й Збройними силами України.

На сьогодні БАК Bayraktar TB2 утримують провідні позиції за показниками бойового застосування у світі.

Читайте також: Стало відомо скільки безпілотників Bayraktar TB2 поставлено турецьким силовикам