xcounter
#

У Судані йдуть бої між силовиками через питання ієрархії: бронетехніка на вулицях, авіаудари та штурми баз

6854
Бійці Сил оперативної підтримки Судану (фото: фото: bnn.network)
Бійці Сил оперативної підтримки Судану (фото: фото: bnn.network)

Питання хто кому має підпорядковуватись і через який час знову перетворило Судан на арену боїв

Судан, який майже з моменту отримання незалежності у 1956 році є регулярною ареною громадянських воєн, заколотів та державних переворотів, а у 2011 році розколовся з відокремленням Південного Судану знову "трясе". Зранку 15 квітня у столиці Судана Хартумі та інших містах розпочались бої між армією та силами оперативної підтримки - паралельної силової структури.

Причиною боїв стало питання підпорядкування Сил оперативної підтримки загальному військовому керівництву збройних сил. Справа в тому, що армія підпорядкована військовому уряду сформованому у 2021 році, а Сили оперативної підтримки - віце-президенту.

Читайте також: Авантюрний "мікс" Tempest та Mitsubishi FX хочуть мати на озброєнні через 12 років, щоб "перегнати ворогів"
судан армія
Бійці армії Судану (фото: фото: bnn.network)

У межах плану розрахованому до 2026 року останні мали увійти до складу збройних сил, але уряд на чолі з генералом Абдель Фаттахом аль-Бурханом та віце-призидент генерал Мохамед Хамдан Дагало не змогли домовитись щодо строків та порядку переходу сил. Зокрема уряд вказував строки у два роки та не погоджувався на 10-річний термін.

З огляду на повідомлення ЗМІ першими в атаку пішли Сили оперативної підтримки, які атакували генштаб, місця постійної дислокації армії, аеропорт у столиці та інші об'єкти. Зазначимо, що у міжнародному аеропорті перебував та пошкоджено борт компанії Sky Up, відомо, що у складі екіпажу є громадяни України.

Відомо, що була взята штурмом авіабаза під столицею країни, а також авіабаза Merowe, на якій знаходились єгипетські МіГ-29 разом із пілотами.

Тим часом у столиці, в якій йдуть бої на вулицях вже активно працює авіація невідомої належності. Зокрема помічено використання МіГ-29.

До цього у небі була помічена активність ударних вертольотів Мі-24, а у столицю була введена бронетехніка.

Зокрема на деяких відео помічено такни типу Т-55, які рухаються разом із традиційними для цього регіону "технічками" - пікапи з великокаліберними кулеметами.

Водночас військовий уряд завдає опір та повідомив, що відбив атаки на штаб, армії та ряд інших об'єктів, зокрема стверджують, що змогли знищити противника у деяких боях у провінціях. На останніх відео на момент публікації на відео зі столиці Судана чути активну стрільбу та вибухи.

Читайте також: Окрім мікросхем у РФ є ще одна чутлива вразливість - підшипники без яких крутитися взагалі нічого не буде