xcounter
#

Туреччина утилізує одного із "побратимів" російського "Кузнецова"

6009
Авіаносець "Сан-Паулу" ВМС Бразилії, архівне фото з відкритих джерел
Авіаносець "Сан-Паулу" ВМС Бразилії, архівне фото з відкритих джерел

Щоправда, для цього корабель доведеться буксирувати аж 11 тисяч кілометрів із Бразилії

Військово-морські сили Бразилії оголосили, що починають процес доставки свого списаного авіаносця "Сан-Паулу" для утилізації на верфі Аліага в Туреччині.

Щоб дійти до свого останнього причалу, бразильський "Сан-Паулу" має подолати на буксирі аж 11 тисяч кілометрів, чи ж 6 тисяч морських миль. Такий маршрут виглядає нераціонально, але саме таку вимогу поставила Франція як продавець цього авіаносця, розповідає портал Defence24.

Читайте також: Франція ріже на метал свої атомні субмарини: 8000-тонний корабель розбирають за 18 місяців
Авіаносець "Сан-Паулу" ВМС Бразилії, архівне фото з відкритих джерел

Автори порталу деталізують – коли в 2000 році ВМС Франції продавали Бразилії свій авіаносець "Фош", що потім отримав назву "Сан-Паулу", то поставили таку умову – коли наступить пора утилізувати корабель, саме Франція має вказати місце, де має відбутись утилізація. Свій авіаносець "Сан-Паулу" Бразилія списала в 2017 році, за 5 років потому, в 2022 році нарешті "дійшли руки" до утилізації корабля. І саме на цьому етапі французи вказали бразильцям, що утилізація авіаносця має відбутись в турецькій Аліязі.

Безперечно, Аліага – один із найбільших світових центрів по утилізації кораблів та суден, що відслужили своє. Тому наче й логічно там проводити утилізацію авіаносця. Але на цьому місці починають "вилазити" нюанси, які навряд чи влаштовують як і Бразилію, так і Францію заодно. Почнімо з того, що авіаносець "Сан-Паулу", він же "Фош" має довжину корпусу в 265 метрів, ширину 31,7 метри, осадку 8,6 метрів та водозаміщення 32,8 тисяч тонн. І настільки великий корабель бразильцям доведеться тягнути на буксирі аж 11 тисяч кілометрів.

Авіаносець "Сан-Паулу" ВМС Бразилії, архівне фото з відкритих джерел

Більш того – "Сан-Паулу", він же "Фош", буквально "нафарширований" різного роду шкідливими матеріалами, що роблять цей корабель "мішенню" для різного роду "екологічних активістів". Наприклад, на борту цього плавзасобу є азбест та 170 тонн свинцево-кадмієвої фарби. За міжнародним законодавством колишній авіаносець проходитиме як "шкідливі відходи", які підлягають особливому комерційному контролю.

Більш того – є Ізмірський протокол 1996 року та Барселонська конвенція, які по суті забороняють транспортувати Середземним морем "токсичні відходи" для переробки в країни, що не є членами ЄС. І так виходить, що Франція "вказала" для одного із своїх колишніх кораблів "останній маршрут" так, що це суперечить інтересам самої Франції. Але нічого, тут очевидно Туреччина "допоможе" Парижу позбутись одного із їхніх колишніх авіаносців.

Авіаносець "Сан-Паулу" ВМС Бразилії, архівне фото з відкритих джерел

Ну а Бразилія у цій історії просто рада нарешті позбутись корабля, який під час своєї служби більше стояв у ремонтах, аніж виходив у відкрите море.

Читайте також: Росіяни загнали "Кузнецов" у недобудований док, щоб швидко відновити ремонт корабля