xcounter
#

США розглядають варіант купити "експортний" AWACS E-7 для своїх ВПС

2520
Boeing E-7 Wedgetail ВПС Південної Кореї
Boeing E-7 Wedgetail ВПС Південної Кореї

Американські військові шукають заміну для своїх "літаючих радарів" Е-3. Як варіант, розглядається літак радіолокаційного дозору Е-7, що досі вироблявся на експорт для обмеженого числа союзників США

Військово-повітряні сили США розглядають варіант купити літаки радіолокаційного дозору Boeing E-7 Wedgetail для заміни своїх "літаючих радарів" E-3 Sentry, які перебувають в строю ще з 1970-х років, пише портал Defence24.

Особливість такого плану полягає в тому, що досі Сполучені Штати Америки продавали літаки E-7 лише на експорт, для доволі обмеженого числа своїх союзників – Австралія, Південна Корея, Туреччина та Велика Британія.

Читайте також: Південна Корея випробувала свою новітню ПКР, схожу на російську ракету П-800
"Літаючий радар" E-7 Wedgetail, що належить ВПС Австралії, якби "затіняє" свого "попередника" - E-3 Sentry із складу ВПС США

Зокрема відомо, що Австралія має до шести літаків типу Е-7, Туреччина – також до шести, Південна Корея – до чотирьох, а Королівські ВПС Великої Британії мають отримати до трьох нових літаків E-7 Wedgetail.

Переваги E-7: в якості платформи використовується пасажирський літак Boeing 737, популярний серед цивільних авіаперевізників чисельних країн світу, і ця обставина уже спрощує технічне обслуговування E-7; цей "літаючий радар" має інноваційну антену РЛС замість звичної "тарілки", що дає кращі можливості для виявлення повітряних цілей, порівняно із E-3 Sentry.

E-7 Wedgetail із складу ВПС Туреччини

Можливість купівлі літаків E-7 Wedgetail для своїх ВПС військові США закладають на 2023 фінансовий рік. На даний момент, в строю американських військово-повітряних сил перебувають близько 30 літаків E-3 Sentry, котрі служать ще з 1970-х років, тому потребують замінити.

На цьому тлі показово, що Велика Британія вирішила уже в 2022 році списати всі 7 своїх наявних E-3 Sentry.

"Літаючий радар" E-3 Sentry розроблявся за часів "Холодної війни", військові країн НАТО прагнуть мати сучасніший літак-AWACS
Читайте також: Після десятиліть очікувань: у ПС США нарешті обрали постачальника двигунів для бомбардувальника B-52