xcounter
#
Автономний катер Pacific 24

"Smart човни": Великобританія розвиває флот майбутнього

Автономний катер Pacific 24
558

У Великобританії спустили на воду перший автономний катер Pacific 24 для власного флоту і почали випробування

Перший безекіпажний човен для виконання загальнообов'язкових завдань в інтересах Королівського військово-морського флоту Великобританії днями був спущений на воду. Надалі мають бути проведені випробування, які продемонструють, як подібні автономні судна, можуть вписатися у архітектуру "флоту майбутнього".

Автономний катер Pacific 24 від BAE Systems

Мова йде про інтеграцію проекту британської компанії BAE Systems, реалізованого спільно з L3Harris та MSI Defense, щодо інтеграції в швидкісні катери Pacific 24 та інші невеликі судна технології, які забезпечать автономне їх застосування в прибережній зоні та у відкритому морі. Загальна інвестиція в даний проект вже склала більше 3 млн фунтів.

Читайте також: Конгрес США повідомили про плани продажу Україні 16 катерів Mk VІ

Оновлені, таким чином, катери зможуть залучатися до антипіратських місій, здійснення прикордонного контролю, ведення розвідки, охорони та захисту кораблів чи об'єктів.

Дана автономна технологія надасть змогу човну працювати до 10 діб на "патрульній швидкості" або долати відстань до 300 морських миль у режимі переслідування, досягаючи швидкості до 38 вузлів під дистанційним керуванням або у напівавтономному режимі.

Водночас, човен може бути оснащений системою озброєння - дистанційно керованим модулем із 12,7-мм кулеметом, розробленим MSI Defense Systems та BAE Systems. Він залишатиметься під контролем оператора, який прийматиме остаточне рішення про застосування зброї.

Pacific 24

Міністр оборонних закупівель Джеремі Квін заявив: "Початок випробувань безекіпажного човну Pacific 24 є важливим кроком для розвитку Королівського флоту і наділенні його автономними спроможностями. Це дозволить йому залишатися на передньому плані військових інновацій та технологій, готовим реагувати на загрози сучасної війни".

Варто зазначити, що компанія BAE Systems в липні 2019 року повідомила про завершення випробування автономного човна RIB Pacific 950, що може автономно нести службу до десяти діб. Саме реалізована в ньому технологія мала лягти в основу модернізації вже існуючих катерів RIB, таких як Pacific 24, що використовуються Королівським ВМФ.

Читайте також: Спецпризначенці ВМС ЗС України провели навчання в Одеському порту (фото)