xcounter
#

СБУ зупинила "експортерів" запчастин літаків із України до Вірменії та Білорусі

1001
Агрегат до авіатехніки, який вилучили працівники СБУ
Агрегат до авіатехніки, який вилучили працівники СБУ

"Ділки" доставляли запчастини своїм покупцям за допомогою звичайних поштових відправлень

Контррозвідники Служби безпеки України викрили та припинили функціонування каналу незаконного продажу за кордон комплектуючих військового призначення для авіаційної техніки. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Працівник СБУ проводить вилучення контрабандних запчастин до авіатехніки, фото ілюстративне

Працівники СБУ говорять, що організаторами каналу незаконного продажу запчастин до авіатехніки стали двоє мешканців Дніпропетровської області, котрі купували запчастини на території України та перепродавали "товар" підприємствам ОПК інших країн.

Читайте також: СБУ передала Міноборони конфісковане в росіян озброєння на 1 мільярд гривень (фото та відео)

За даними Офісу генерального прокурора, покупцями були оборонні підприємства Вірменії та Білорусі, як засіб доставки було обрано міжнародні поштові відправлення.

Білорусь та Вірменія використовують літаки радянського виробництва тих же типів, що стоять на озброєнні Повітряних Сил України. На фото - винищувач МиГ-29 ВПС Білорусі, фото ілюстративне

Працівники СБУ змогли зірвати як мінімум одну таку поставку: прес-служба установи пише, що контррозвідники виявили та вилучили на одному з митних постів Київської митниці авіаційні насоси та контактори.

Під час обшуків було вилучено 200 одиниць комплектуючих до авіатехніки, зокрема - стартер-генератори, плунжерні насоси, клапани, спеціальні фільтри та інше пілотажно-навігаційне електронне обладнання для чутливих вузлів військових літаків. Також – були вилучені супровідні документи на готові до перепродажу запчастини, печатки і штампи, бланки-паспорти на продукцію, матеріали листування фігурантів з іноземними замовниками, комп’ютерна техніка, засоби зв’язку тощо.

Штурмовик Су-25 ВПС Вірменії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Слідчі СБУ по цьому епізоду відкрили справу за статтею 333 Кримінального кодексу України "Порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю".

Заходи із припинення протиправної діяльності здійснювались за процесуального керівництва Дніпропетровської обласної прокуратури, слідчі дії ще тривають.

Вилучені запчастини до авіатехніки, фото - прес-служба СБУ
Читайте також: Як і чому на Львівському бронетанковому заводі під контролем СБУ різали нову гусеницю до БМП-2