xcounter
#

РФ для захисту енергетичних об’єктів від дронів протестувала модернізований "Серп"

27223
"Серп-ВС5"
"Серп-ВС5"

Комплекс може здійснювати подавлення на відстані до 5 км

Російський холдинг "Роселектроніка" (входить до складу "Ростех") повідомив, що науково-дослідний інститут "Вектор" завершив проведення випробувань їхнього модернізованого антидронного комплексу "Серп-ВС5Д", які проходили на одному з об’єктів енергетичної інфраструктури РФ.

Ця система поєднує в собі як функції радіоелектронного виявлення, та і протидії невеликим безпілотним літальним апаратам. Комплекс здійснює безперервний пошук та виявлення каналів зв’язку та управління дронами, і за потреби подавляє відповідні діапазони частот.

Читайте також: РФ згадала про МиГ-АТ з 2010-х років, щоб замінити старі L-39C
"Серп-ВС5"

Заявляється, що обладнання може працювати як по одиничних цілях, так і по роях дронів. Судячи з місця проходження випробувань, а саме енергетичний об’єкт, то така система призначена передусім для захисту інфраструктури; ймовірно, окупанти створювали і модернізували її з метою використання для протидії нашим безпілотникам.

"Алгоритми цифрової обробки системи виявлення дозволяють впевнено визначти наявність дронів в зоні, що охороняється, мінімізуючи ймовірність пропуску чи хибного спрацювання", — кажуть у "Роселектронікє".

Щодо ТТХ, то стосовно модернізованої версії "Серп-ВС5Д" заявляється наступне — подавлення в автоматичному режимі здійснюється на відстані до 5 км за умови прямої видимості. І також що лінійка антидронових пристроїв типу "Серп" може бачити БПЛА у 360-градусному секторі в горизонтальній площині, і також є опція роботи по секторах у 90 градусів з незалежними режимами роботи — в умовах, коли поруч діє інший безпілотник російських військ.

Вперше робота комплексу протидії безпілотникам "Серп-ВС5" (попередня версія) була продемонстрована у березні цього року, сам комплекс продемонстрували у лютому цього року.

Система може глушити одночасно декілька каналів та працювати у п’яти діапазонах, від 900 МГц до 5,8 ГГц, придушувати сигнали ГЛОНАСС, GPS і Beidou і також керування дронами з Wi-Fi.

Серед переваг розробник називає роботу у пасивному режимі, можливість експлуатації за будь-яких погодних умов, може використовуватися для захисту не тільки стаціонарних, але й мобільних об’єктів.

Читайте також: Партнери по НАТО бачать вглиб РФ на понад 1200 км та оперативно передають дані до ЗСУ