xcounter
#

Революція починається: ракети Ілона Маска замінять військово-транспортні літаки у армії США

Революція починається: ракети Ілона Маска замінять військово-транспортні літаки у армії США
4363

Мрії американських військових логістів стають реальністью. Скоро у них буде можливість за допомогою космічного корабля перевезти 80 тонн вантажу - еквівалент можливостей військово-транспортного С-17 - у будь-яку точку земної кулі менш ніж за годину. Прес-служба Міноборони США 9 жовтня​ оголосила про підписання контракту з компанією SpaceX на розробку нових транспортних ракет.

"Протягом останніх 75 років або близько того ми були обмежені висотою близько 40 000 футів і швидкістю 600 миль на годину (12 км і 965 км/ч) в нашому найшвидшому методі логістики - повітряної доставці.

Комерційний космічний транспорт дозволить швидко переміщати життєво важливі ресурси з точки в точку, виключивши при цьому зупинки у дорозі або дозаправку в повітрі. Ця можливість може стати однією з найбільших революцій у галузі транспорту з часів появи літаків", - заявив заступник командувача Транспортним командуванням США (TRANSCOM) віце-адмірал Ді Мьюборн.

Читайте також: ​Космічна криза Кремля: як Ілон Маск підписує вирок "Роскосмосу"

Крім SpaceX, у розробці нових транспортних ракет візьме участь компанія XArc.

На думку військових, технології досягли того рівня, коли ракета може стати еквівалентом транспортного літака С-17 і доставити військовий або гуманітарний вантаж в будь-яку точку світу менш ніж за годину. При нарощуванні обсягів ракетного транспорту вартість такої доставки буде знижуватися.

Falcon 9
Повернення на Землю перших ступеней ракет Falcon 9

"Я не мав уявлення про те, як швидко рухається SpaceX, але я отримав їх останню інформацію і можу сказати, що вони рухаються в цій області дуже швидко", - розповів генерал армії США Стів Лайонс, командувач Транспортним командуванням США.

За попередніми планами, перші випробування транспортної ракети можуть відбутися вже в наступному році.

Представник TRANSCOM заявив, що деталі потенційного "принципового доказу" розробляються з SpaceX, і це буде включати "доставку вантажу з одного місця в інше через космос".

У публічному релізі після коментарів своїх керівниників TRANSCOM показав, що командування уклало дві угоди про співпрацю з дослідженнями та розробками (CRADA), пов'язані з цим проектом.

Заснований Ілоном Маском SpaceX підписав контракт у березні, а xArc, комерційна фірма "космічної архітектури", у квітні. Відповідно до CRADA, дві фірми працюють над оцінкою технічних, нормативних та вартісних бар'єрів для ідеї космічної доставки.

Перші випробування транспортної ракети можуть відбутися вже в наступному році

SpaceX здобув популярність завдяки своїй здатності запускати, а потім повертати систему багаторазового використання назад на Землю, що підштовхнуло до висновновків, що колись можна буде створити швидкий навколоземний космічний транспорт. Роль xArc незрозуміла, але, виходячи з її портфоліо, компанія, що базується в Остіні, штат Техас, може працювати над розробкою якогось посадочного майданчика.

Читайте також: Эпоха "звездных войн" уже началась