xcounter
#

Поставки F-35 були призупинені на два місяці, але тепер знайдено потенційне рішення для проблеми з двигуном

3660
F-35, фото ілюстративне
F-35, фото ілюстративне

Виробник двигунів F135 стверджує, що вже має рішення проблеми і невдовзі відновить постачання двигунів

Літак F-35 розпочав 2023 рік не без проблем – ще в грудні 2022 після аварії з F-35B у Lockheed Martin вирішили тимчасово зупинити постачання цих винищувачів п’ятого покоління замовникам – тоді ж повідомлялося, що проблеми з літаком були пов’язані з відмовою системи подачі палива у двигуні F135.

Читайте також: Канада 9 місяців домовлялася із США, щоб до 2034 року мати в себе десятки винищувачів F-35

Водночас, як наразі повідомляє видання Defense News, військовим та виробникам винищувача F-35 вдалося знайти потенційне рішення, яке повинно вирішити проблеми, що виникли.

f-135 двигун винищувач f-35
Двигун F135, фото ілюстративне

Як стверджують інженери, проблеми, які виникли в літаку, були пов’язані передусім з вібрацією у двигунах компанії Pratt & Whitney. Цю інформацію також підтвердила віцепрезидент програми F135 для Pratt & Whitney Джен Латка.

"Після ретельної перевірки ми впевнено можемо стверджувати, що не було жодних проблем з якістю паливної трубки [двигуна], яка зламалася. Ми маємо справу з рідкісним системним явищем, пов’язаним з гармонічним резонансом", – відзначила вона.

У Pratt & Whitney підтвердили, що вже розробили короткострокове рішення, яке дозволить відновити постачання двигунів виробнику вже до кінця цього місяця, яке буде містити "комбінацію" заходів для гасіння вібрацій у двигуні. Крім того, це рішення також має бути інтегроване у виробничу лінію нових винищувачів, для тих літаків, які наразі знаходяться на складальній лінії.

Читайте також: Після аварії з F-35 будуть "приземлені" деякі з винищувачів, що налітали менш як 40 годин