xcounter
#

Побачити все і навіть більше: у США створять революційні прилади нічного бачення

3569
Побачити все і навіть більше: у США створять революційні прилади нічного бачення

У США хочуть відмовитися від важких та незручних приладів нічного бачення і створити нові революційні пристрої

Агенція DARPA оголосила про старт програми Enhanced Night Vision in Eyeglass (ENVision), у рамках якої американські військові мають отримати нові легкі прилади нічного бачення (ПНБ).

Ці прилади мають забезпечувати широкий кут огляду в декількох діапазонах інфрачервоного (ІЧ) спектру без необхідності використання окремої оптики для кожного ІЧ-діапазону.

Читайте також: ​Польська компанія PCO S.A. на MSPO 2020 представила нові оптико-електронні прилади
ПНБ США
DARPA планує створити нові ПНБ

Таким чином, у DARPA планують забезпечити нічне бачення в умовах туману, пилу та інших перешкод, а також тепловий зір – і все це за допомогою однієї пласкої лінзи.

"Наші бійці відчувають значне навантаження на шию через сучасні ПНБ", – каже Рохіт Чандрасекар, керівник програми в DARPA. Усе через вагу оптики, що на декілька дюймів виступає перед шоломами військових.

Прилади нічного бачення
Сучасні ПНБ – важкі та не дуже зручні, особливо під час тривалого використання

Чандрасекар порівнює такий шолом з бейсболкою, до якої прикріплено кілограмовий вантаж і яку треба носити впродовж багатьох годин.

Так, за його словами, після тривалого носіння такого приладу шия вже не може тримати голову вертикально. Користувачі ПНБ також мають дуже часто повертати голову для периферійного зору, адже сучасна оптика забезпечує лише 40-градусне поле зору, тоді як зазвичай цей показник становить 120 градусів.

Night Vision Goggle
Американський військовий з приладом нічного бачення від Elbit Systems. Фото: Elbit Systems

Крім того, більшість сучасних ПНБ працюють лише в одному ІЧ-діапазоні, що обмежує типи загроз, які військові можуть побачити вночі. А кожен наступний діапазон вимагає ще одного комплекту оптики, що, звичайно, впливає на вагу прилада.

Програма ENVision призначена для того, щоб зруйнувати цю парадигму, згідно з якою підвищення ефективності ПНБ можна досягти суто шляхом збільшення ваги пристрою.

Ця програма спрямована на розробку прототипів багатодіапазонних систем нічного бачення з широким полем зору.

У рамках ENVision також буде досліджуватися можливість нічного бачення з використанням прямого перетворення фотонів з підвищенням частоти з інфрачервоні у видимі фотони з використанням тонких матеріалів.

Таким чином, це має спростити системи ПНБ завдяки переходу від багатоступеневого перетворення до одноетапного процесу, йдеться в повідомленні.

Читайте також: Міноборони замовило другу за останні півроку партію приладів спостереження для БМП