xcounter
#

Німеччина блокує поставки зброї, але обіцяє відправити в Україну польовий шпиталь

На відміну від США, Великобританії та Польщі, Німеччина виступає проти експорту зброї безпосередньо в Україну
На відміну від США, Великобританії та Польщі, Німеччина виступає проти експорту зброї безпосередньо в Україну
2280

На тлі заборони поставок власної зброї до України і блокування постачання озброєння з Естонії, Німеччина планує відправити в Україну польовий медичний шпиталь

В інтерв’ю, опублікованому у суботу, міністр оборони Крістін Ламбрехт (Christine Lambrecht) повідомила тижневику Welt am Sonntag, що в уряді Німеччини є консенсус щодо відмови на поставку зброї Україні.

"Ми стоїмо на боці Києва. Ми повинні зробити все для деескалації. Зараз поставки зброї в цьому відношенні не допоможуть, про це є домовленість в уряді Німеччини", - сказала Ламбрехт виданню. Міністр оборони Німеччини заявила, що відправка зброї Україні не допоможе розрядити нинішню ситуацію, і що побоювання щодо російського вторгнення продовжують зростати.

Читайте також: Німеччина блокує передачу естонських гаубиць Д-30 Україні – The Wall Street Journal
"Я розумію бажання допомогти Україні, і ми вже робимо це", – сказала Ламбрехт тижневику Welt am Sonntag.

При цьому, як раніше повідомляло видання The Wall Street Journal, Німеччина не надала дозвіл Естонії передати Україні зброю німецького виробництва для захисту від потенційного російського вторгнення. У випадку Естонії Берлін відмовився дозволити цій країні відправити артилерію в Україну, оскільки ця зброя походить з Німеччини. Естонська влада має намір відправити в Україну десятки протитанкових ракетних комплексів Javelin і 122-міліметрових гаубиць.

"Принцип, що регулює експорт озброєнь, завжди однаковий — чи надходить воно безпосередньо з Німеччини чи з третіх країн — і на цьому етапі не було видано жодного дозволу", - заявив речник німецького уряду.

Разом з тим, Німеччина планує відправити в Україну польовий медичний шпиталь. "Україна отримає повний польовий госпіталь разом із необхідним навчанням у лютому, і все це буде співфінансовано Німеччиною за 5,3 мільйона євро (6,01 мільйона доларів)", – сказала міністр оборони.

За твердженням видання Welt am Sonntag, збройні сили Німеччини вже кілька років лікують поранених українських бійців у своїх медичних закладах. Ламбрехт додала, що Берлін уже поставив респіратори в Україну.

Читайте також: "Балтійські" Stinger та Javelin – тепер офіційно: міністри оборони країн Балтії підтвердили термінове постачання зброї Україні