xcounter
#

Нацгвардія США розповіла, через скільки зможе передати Україні БТР М113

35528
Американський М113, ілюстративне фото з відкритих джерел
Американський М113, ілюстративне фото з відкритих джерел

Американські нацгвардійці запевняють, що берегли свої машини "як зіницю ока". І що М113 буде ефективним в умовах боїв на Донбасі

Президент США Джозеф Байден 13 квітня цього року оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на суму понад 800 мільйонів доларів, в який було включено зокрема поставку 200 гусеничних бронетранспортерів М113.

Як виявилось, ці бронемашини будуть передаватись нашим військам із запасів Національної гвардії США. Станом на п’ятницю 29 квітня 2022 року готовність передати свої М113 Україні висловили губернатори одразу п’яти штатів США - Індіана, Міссурі, Північна Кароліна, Огайо та Західна Вірджинія. Про це йдеться в публікації порталу Defense News.

Читайте також: Пентагон показав передачу гаубиць М777 та як перевірку М113 перед вирушенням до України
ленд-ліз для України
Військовослужбовці Національної гвардії США готують до відправки в Україну бронетранспортери М113, фото - Department of Defense

Слід окремо пояснити, що частинами Національної гвардії США "на місцях" командують саме губернатори штатів, котрі посідають виборні посади.

Бронетранспортери М113 американської Нацгвардії до цього часу стояли на консервації. Але військові США стверджують, що для розконсервації та приведення у повністю робочий стан цих бронетранспортерів знадобиться навіть менше 5 діб, мовляв – берегли ці машини як зіницю ока навіть у законсервованому стані.

ленд-ліз для України
Військовослужбовці Національної гвардії штату Індіана готують М113 до відправки в Україну, скрін-шот з відео Пентагону

Як "бонус", губернатор штату Огайо Майк ДеВайн оголосив, що передає нашим захисникам не тільки бронетранспортери М113, але й також 75 касок та 840 бронежилетів.

Американці окремо наполягають, що саме М113 будуть ефективними бронетранспортерами для Збройних Сил України в умовах боїв на Донбасі, бо гусеничне шасі дозволяє долати в’язкий грунт. Хоча сама армія США припинила закуповувати ці бронемашини в 2006 році, після війни в Іраку.

ленд-ліз для України
Військовослужбовці Національної гвардії штату Вірджинія на бронетранспортері М113, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Новітні РСЗВ M270 або HIMARS від США вже нищать рашистів - ГУР зробило тонкий натяк