xcounter
#

НАТО допоможе удосконалити систему управління ЗСУ

1540
НАТО допоможе удосконалити систему управління ЗСУ

Україна та Агенція НАТО зі зв’язку та інформації (NCI Agency​) підписали оновлений Меморандум про продовження спільної роботи над проєктами, пов’язаними з технологіями. Серед останніх таких проєктів можна виділити співпрацю у напрямку систем командування, управління, зв’язку та контролю (C4)

Згідно з повідомленням, розташованим на сайті НАТО, цей Меморандум було підписано 17 січня 2022 року. "Ми успішно працювали з Україною протягом декількох років, надаючи ключові можливості та обмінюючись знаннями. Відповідно до цих оновлених угод ми будемо поглиблювати нашу співпрацю з Україною, щоб підтримувати її у модернізації інформаційних технологій та комунікаційних послуг, а також визначати галузі, в яких є необхідність проводити навчання персоналу. Наші експерти готові продовжити це важливе партнерство", – зазначив генеральний директор Агенції НАТО зі зв’язку та інформації Людвиг Декампс, який підписав цей Меморандум.

Наталія Галібаренко
Посол Наталія Галібаренко та генеральний директор Агенції НАТО зі зв’язку та інформації Людвиг Декампс під час підписання угоди

Водночас оновлену угоду від імені України підписала голова місії України при НАТО посол Наталія Галібаренко. "Підписаний сьогодні Меморандум продовжує наше співробітництво, розпочате у 2015 році. За підтримки НАТО ми плануємо подальше впровадження сучасних інформаційних технологій та сервісів у систему управління Збройних Сил України", – зазначила Галібаренко.

Читайте також: Тренери НАТО допоможуть підготувати частини ЗСУ та ДПСУ, що прикривають кордон з "Придністров’ям"

Згідно із повідомленням, ці проєкти включать постачання в Україну захищеного обладнання зв’язку у грудні 2018 року, яке використовується й до сьогодні.

Україна НАТО співробітництво
Україна та НАТО розширюють технічне співробітництво

У рамках цієї угоди також була розроблена Регіональна програма забезпечення безпеки повітряного простору НАТО Україна для забезпечення раннього сповіщення та координації стосовно загроз повітряному простору.

Система включає інтегровану систему IP-телефонії та пропонує операторам інструменти, які допомагають їм взаємодіяти один з одним, такі як чат, географічні вказівники та виділення маршруту літака. Блоки під’єднані через виділену мережу окремо від інтернету. Система дозволяє обмінюватися аерофотознімками з радарів та здійснювати пряму координацію між операторами.

Посол Наталія Галібаренко та генеральний директор Агенції НАТО зі зв’язку та інформації Людвиг Декампс
Посол Наталія Галібаренко та генеральний директор Агенції НАТО зі зв’язку та інформації Людвиг Декампс

Зазначається, що робота з Україною також передбачає Ініціативу щодо обміну знаннями, у рамках якої профільні експерти Агенції діляться своїми знаннями щодо практики НАТО у розвитку потенціалу в галузі командування, управління, зв’язку та контролю (С4).

Читайте також: ​США та країни-члени НАТО працюють над постачанням в Україну ракет Stinger