xcounter
#

"Найрадикальніші зміни в історії служби": ВПС США кардинально оновили власну доктрину

1695
"Найрадикальніші зміни в історії служби": ВПС США кардинально оновили власну доктрину

Військово-повітряні сили США кардинально змінили свою основну доктрину у зв’язку з тим, що в майбутньому вони можуть зіштовхнутися зі складним та динамічним полем бою, в якому треба буде діяти в умовах постійного використання удосконалених засобів РЕБ противника

Минулого тижня, 22 квітня ВПС США опублікували Доктрину-1 (Air Force Doctrine Publication-1), яку вони назвали "найбільш радикальною зміною базової доктрини в історії служби".

"Документ визначає концепцію командування місією як повернення до філософії виконання задачі, керуючись намірами командира, під час роботи в складних умовах невизначеності та швидких змін", – йдеться у повідомленні ВПС США.

Читайте також: Перемогти Китай після 2030 року: яка зброя потрібна ВПС США, щоб відбити Тайвань

Наприклад, начальник штабу ВПС США генерал Чарльз Браун хоче, щоб командири доводили процес прийняття рішень "до найнижчого компетентного та можливого рівня".

На думку генерала, льотчики повинні отримати свободу дій і не мають бути обтяжені надлишковими правилами, які треба обов’язково виконувати. Водночас при цьому льотчики мають дотримуватися намірів командира щодо тієї чи іншої місії. "Коли льотчики отримають ці повноваження, вони зможуть робити речі, про які ми навіть не думали", – вважає генерал.

Також схоже, що ВПС США готуються до сценаріїв, коли вище командування буде частково чи повністю відрізано від пілотів, що виконуватимуть місію на передовій – це пов’язано передусім із загрозами з боку Китаю та Росії в галузі РЕБ.

Відомо, що служба хоче зберігти централізоване командування, але в деяких випадках також хочуть і гнучкості для розподілу управління силами та децентралізованого виконання.

Водночас розподілене управління силами дозволяє реагувати на зміни в оперативному середовищі та використовувати навіть найменші можливості.

Водночас щоб пояснити пілотам плани командирів, у ВПС США планують використовувати накази типу місії, плану, які підкреслюють "ціль операції, а не те, як її виконувати".

Разом з тим, деякі місії – наприклад, політично "чутливі", термінові, а також таємні операції, наступальні операції в кіберпросторі, застосування ядерної зброї – можуть вимагати конкретного рівня централізованого виконання, коли командир має контролювати ризики у збиток тактичній ефективності.

Читайте також: Повернули з "Кладовища": ВПС США отримали другий відновлений бомбардувальник B-52