xcounter
#

Над Сирією "засвітився" один із чотирьох розвідувальних Ан-30, досі наявних у РФ

9379
Ан-30 "ВКС РФ", ілюстративне фото з відкритих джерел
Ан-30 "ВКС РФ", ілюстративне фото з відкритих джерел

Що наразі відомо про ці літаки, які використовують російські військові

В соцмережах з’явилось відео, на якому відображено політ розвідувального літака типу Ан-30 зі складу "ВКС РФ", який відбувався у небі над Сирією, в районі міста Ідліб, західніше від Алеппо.

При цьому висловлюється припущення, що цей російський розвідник виконує свій черговий політ якраз на тлі повідомлень про можливий наступ загонів сирійської опозиції в напрямку міста Алеппо.

Читайте також: Франція вивела на випробування новітній фрегат Amiral Ronarc'h, перший у серії FDI: чим він особливий

Ці кадри привертають увагу не тільки вказівкою на те, що в Сирії можуть знову активізуватись бойові дії, для ведення яких може бути залучений і наявний там контингент військ РФ. Тут мова і про те, що росіяни досі використовують рідкісний тип як для себе розвідувального літака, побачити який в сучасних умовах уже є несподіванкою.

Якщо виходити із актуальних даних, то в розпорядженні "ВКС РФ" наразі може бути лише чотири розвідувальні літаки Ан-30, у той час як розвідувальних Су-24МР може бути близько півсотні.

При цьому, що цікаво, протягом літа 2024 року було кілька повідомлень про начебто "небезпечне наближення" літаків західних країн до російських Ан-30 під час польотів над Сирією. Але схоже, що тільки зараз вдалось зафільмувати російський Ан-30 в сирійському небі, після чого згадане вище відео й з’явилось у соцмережах.

Ан-30 "ВКС РФ", ілюстративне фото з відкритих джерел

Специфіка Ан-30 полягає в тому, що це літак для проведення аерофотозйомки,для виконання завдання потрібно пролетіти буквально над ціллю, а в сучасних умовах це можливо зробити лише в разі, якщо там нема засобів протиповітряної оборони противника. Очевидно, що саме ця обставина й диктує умову, що росіяни свої Ан-30 наразі використовують лише в небі над Сирією, де для цих літаків у теорії загрози нема.

Коротко нагадаємо характеристики Ан-30:

  • довжина фюзеляжу та розмах крил – 24,26 метрів та 29,02 метрів;
  • максимальна злітна маса – 23 тони, зокрема маса фотоапаратури на борту – 650 кілограмів;
  • максимальна швидкість польоту – 540 км/год;
  • дальність дії – 1240 кілометрів;
  • екіпаж – 6 осіб + 1 оператор.

Раніше Defense Express писав про те, що ще на червень 2023 року західні аналітики вважали, що армія РФ досі має радянські БПЛА "Пчела" з ресурсом на 10 вильотів.

Також у червні 2024 року ми розповідали про те, що РФ спише останні чотири військово-транспортні Ан-22 "Антей", які доволі рідко літали.

Читайте також: Ядерні навчання НАТО Steadfast Noon: як вони пройдуть та чи буде там щось особливе