xcounter
#

Начальник ракетних військ і артилерії ЗСУ: "Смерчі" отримають нове базове шасі

16026
"Вільха" на військовому параді у Києві у 2018 році
"Вільха" на військовому параді у Києві у 2018 році

Українська армія продовжує переозброєння та поступово опановує нові зразки техніки

Зокрема, напередодні Дня ракетних військ і артилерії ЗСУ, Начальник ракетних військ і артилерії − начальник управління РВіА командування підготовки Командування СВ ЗСУ генерал-майор Андрій Маліновський повідомив, що українське військо, незабаром, замінить застаріли радянські шасі від 300-мм РСЗВ 9К58 БМ-30 "Смерч" (МАЗ-543М) на нові.

"У частин, на озброєнні яких є РСЗВ 9К58 "Смерч", вже мають в арсеналі ракети Р624 "Вільха". Згодом "Смерчі" отримають і нове базове шасі", - зазначив він.

Читайте також: ​В ракетному комплексі "Нептун" може збільшитись кількість імпортних комплектуючих

Також він повідомив про завершення підготовки перших інструкторів комплексу "Вільха" та початок підготовки нових операторів українського комплексу у військовому виші.

"Нині на озброєння у ракетних військах іде нова система "Вільха" − на заміну "Смерчам". Підготовка перших фахівців для "Вільхи" відбулася за допомогою підприємства ДККБ "Луч", яке надало сертифікати певній кількості офіцерів, сержантів, що засвідчували їхнє право бути інструкторами", - відзначив Андрій Маліновський.

РСЗВ "Вільха"
Стрільби з РСЗВ "Вільха" на навчаннях "Об’єднані зусилля − 2020" у вересні 2020 року

"З цього року за підсумками стратегічних командно-штабних навчань "Об’єднані зусилля − 2020" запропонували внести зміни у штат навчально-ракетного дивізіону в Хмельницькому. Там із 14 січня 2021-го стартує вишкіл фахівців для системи "Вільха", - додав він.

Окрім комплексу від КБ "Луч" Збройні сили Україні оновлюють й інші складові.

БМ-21У "Верба"

"Крім того, ідуть дослідно-конструкторські роботи з модернізації бойових машин РСЗВ … 9П140 "Ураган", БМ-21 "Град" до рівня БМ-21У "Верба", протитанкового ракетного комплексу "Штурм-С", радіолокаційного комплексу розвідки вогневих позицій ракет і артилерії 1Л220 "Зоопарк-3", – розповів генерал-майор.

Зокрема він повідомив, що зараз вирішуються питання виготовлення установчої партії вітчизняної заміни радянських "Градів" (мова йде про БМ21У "Верба/1"), котрі, нагадаємо, вже пройшли державні випробування минулого року.

Читайте також: В Збройних силах Україні сьогодні відзначають подвійне свято