xcounter
#

Міноборони визначило відповідальних за виробництво боєприпасів: але є певні нюанси

1887
Коли закінчиться "боєприпасне прокляття" для України?
Коли закінчиться "боєприпасне прокляття" для України?

Попри спроби Міноборони, реальне забезпечення військ новими та відновленими боєприпасами потребує реалізації заходів, які виходять за межі компетенції оборонного відомства

Головне управління з організації виробництва боєприпасів та будівництва споруд спеціального призначення разом з Командуванням логістики Збройних Сил України будуть відповідальними за організацію створення виробничих потужностей складання та ремонту боєприпасів на арсеналах (базах, складах). Відповідна інформація зазначена у наказі № 177 від 27 травня, який оборонне відомство оприлюднило сьогодні, 12 червня 2020 року, як повідомляє Ukrainian Military Pages.

Боеприпасы Украина

Цей наказ було видано у рамках виконання Державної цільової програми створення та освоєння виробництва боєприпасів та продуктів спеціальної хімії. Програма була продовжена президентом у лютому 2020 року до 2024 року.

У наказі також зазначено, що 482-й конструкторсько-технологічний центр Командування логістики Збройних Сил України стане головною організацією з технічного супроводження складання та ремонту боєприпасів.

Боеприпасы Украина

Потребу Збройних Сил у боєприпасах, а також пропозиції щодо бюджетного фінансування та пріоритети в ДОЗ буде визначати Головне управління логістики Генштабу; формувати технічні завдання та здійснювати науково-технічне супроводження буде ЦНДІ ОВТ; контроль якості продукції буде організовувати Управління військових представництв.

Разом з тим, у цій ситуації є деякі нюанси. Цей документ унормував стосунки в рамках Міноборони та Збройних Сил України, але реальне забезпечення військ новими та відновленими боєприпасами потребує реалізації заходів, які виходять за межі компетенції Міноборони.

Боеприпасы Украина

Ці заходи мають бути реалізовані за активної участі Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, яке є головним рушієм для виконання державної цільової програми боєприпасів та спецхімії, а також "Укроборонпрому", якому нині підпорядкована левова частина підприємств, залучена до виконання програми.

Ця програма передбачає створення усіх ключових компонентів, потрібних для боєприпасів: вибухових речовин, порохів, гільз, підривачів та капсулів. За кожним з цих напрямків стоять окремі підприємства хімічної промисловості, металургії, точного машинобудування.

Боеприпасы Украина

Водночас на сьогодні є суттєві прогалини, які стосуються, наприклад, створення порохів чи гільз. Загалом розвиток боєприпасної галузі як цілої системи роботи держави поки що в повному форматі непомітний, якщо зважати на поповнення найбільш дефіцитних номенклатур баз та арсеналів Збройних Сил.

Читайте також: Боєприпасне прокляття України